Onderzoekscommissie Kazachgate wil klacht indienen wegens perslekken

De parlementaire onderzoekscommissie naar het schandaal Kazachgate wil een klacht indienen tegen onbekenden wegens perslekken. Dat heeft VRT Nieuws vernomen. Over de klacht is vanmiddag binnen de commissie achter gesloten deuren een akkoord bereikt en de laatste voorbereidingen worden nu getroffen.
Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A)

De commissie Kazachgate moet onderzoeken in welke omstandigheden de afkoopwet uit 2011 tot stand kwam. De Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev zou erin geslaagd zijn die afkoopwet sneller door het parlement te krijgen met de hulp van de voormalige Senaatsvoorzitter Armand De Decker.

Maar er is de laatste tijd heel wat hommeles ontstaan binnen de onderzoekscommissie over allerhande lekken van informatie naar de pers. Zo verscheen vandaag nog in de Franstalige krant Le Soir een vertrouwelijk document van het Comité I dat de inlichtingendiensten controleert. Daaruit zou moeten blijken dat De Decker als advocaat van Chodiev zou zijn tussengekomen bij de Franse inlichtingendiensten in het voordeel van zijn cliënt. Verschillende commissieleden vinden dat die lekken het vertrouwen schenden. 

Al voor de paasvakantie werd gesproken over het indienen van een klacht, maar tot nu was dat nog niet gebeurd. Vanmiddag herhaalde de meerderheid die vraag na het nieuwe lek in Le Soir en er zal nu wel degelijk een klacht worden ingediend. Het proces-verbaal dat nodig is om de procedure daarvoor op te starten wordt nu klaargemaakt. Volgende week komt er dan een finaal akkoord over dat pv, waarna de klacht kan worden ingediend.

Door de commotie over de lekken was er ook even sprake om de activiteiten van de commissie op te schorten of verder te vergaderen achter gesloten deuren. Maar dat zal niet gebeuren.