OPCW bevestigt: saringas gebruikt bij aanval op Syrisch dorpje

Er is wel degelijk gifgas gebruikt in het Syrische dorpje Khan Shaykhun. Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), waarvan de resultaten vandaag in Den Haag zijn voorgesteld. Volgens de onafhankelijke organisatie ging het om het gevaarlijke zenuwgas sarin of een variant daarvan.

Eerder kwamen Britse en Turkse experten al tot dezelfde conclusie. Bij de gifgasaanval begin april kwamen zeker 80 mensen, onder wie veel kinderen, om het leven. De internationale gemeenschap wijst de Syrische president Bashar al-Assad met de vinger.

De Amerikanen hebben als vergelding kruisraketten afgevuurd naar de Syrische luchtmachtbasis van waarop de gifgasaanval vermoedelijk gelanceerd werd. Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran zeggen dat een wapendepot van de rebellen werd geraakt waarbij gifgas in vrijgekomen.