Opgelet: de politie houdt vandaag weer een grote flitsmarathon

De politie controleert vandaag volop op snelheid, zowel op snelwegen als op secundaire en lokale wegen. De politie zet 24 uur lang alle middelen in om zoveel mogelijk op snelheid te controleren. En die middelen, dat zijn vaste én mobiele snelheidscamera’s. “We gaan ons heel veel verplaatsen en niet wachten tot al de plaatsen waar we staan te flitsen bekend zijn gemaakt op sociale media”, waarschuwt politiewoordvoerder Peter Dewaele.

Vanaf 6 uur vanochtend tot morgenochtend 6 uur organiseren de federale en de lokale politie de zevende flitsmarathon. “Dat wil zeggen dat je op heel veel plaatsen op snelheid gecontroleerd kan worden, in de hoop dat iedereen zich vandaag en in de toekomst aan de snelheid houdt”, legt Peter Dewaele uit.

Bij de vorige editie in oktober werden ruim 400.000 voertuigen gecontroleerd. 5,75 procent van de bestuurders reed toen te snel. Peter Dewaele hoopt dat dat er deze keer minder zijn. “Wij hopen dat iedereen door deze actie merkt dat je als je je aan de snelheid houdt, niet later op het werk aankomt. Het is misschien ook aangenamer om op de snelweg te rijden als iedereen zich aan de snelheid houdt.”

Maar de belangrijkste reden om een flitsmarathon te organiseren is het hoge aantal verkeersdoden op onze wegen: dagelijks vallen er gemiddeld 2 doden op onze wegen. “Dat aantal moet dringend naar beneden”, zegt Peter Dewaele. “We moeten er alles aan doen om het aantal verkeersdoden naar beneden te krijgen, want we zijn nog altijd niet zo’n goede leerling in Europa.”