Tillerson gematigd positief over nucleaire akkoord met Iran

Iran komt de verplichtingen in het nucleaire akkoord met de Verenigde Staten na, maar blijft wel "een belangrijke sponsor van terrorisme". Dat schrijft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson na een evaluatie van de historische deal van 2015. Volgens Tillerson evalueert de overheid nu of de afbouw van de sancties tegen Iran, zoals bepaald in het akkoord, "nog altijd in het belang van de VS is".

"Iran blijft nog altijd een belangrijke sponsorstaat van terreur, op vele platformen en manieren", schrijft Tillerson in een brief aan Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Volgens hem heeft president Donald Trump daarom gevraagd om de Amerikaanse sancties tegen Iran te "herzien".

Tillerson kondigt tegelijkertijd aan te zullen "bestuderen" of de beslissing om de sancties tegen Iran af te bouwen, zoals voorzien in het akoord, "nog steeds in het belang van de Verenigde Staten is".

Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar toonde Donald Trump zich een grote tegenstander van de kerndeal tussen Iran en de VS. Dat akkoord is volgens hem "catastrofaal, voor Amerika, voor Israël en voor het hele Midden-Oosten". Dat zei hij vorig jaar in een speech voor de Amerikaanse pro-Israëlische lobbygroep AIPAC.

In februari van dit jaar legde Washington nieuwe sancties op tegen Teheran. De Amerikanen reageerden daarmee op de testlancering van een ballistische raket door Iran. Trump deinst er niet voor terug nog nieuwe sancties goed te keuren. "Mijn administratie heeft al nieuwe sancties opgelegd aan Iran, en ik zou dat opnieuw doen om voor eens en voor altijd te verhinderen dat Iran nog kernwapens ontwikkelt", zei hij in februari.

Washington en Iran sloten in 2015 samen een historisch akkoord over het Ira"anse kernprogramma. De vier andere VN-vetomachten (China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië) en Duitsland waren daar eveneens bij betrokken. Het akkoord bepaalt dat Iran nog zeker tot 2030 geen kernwapens kan ontwikkelen. In ruil daarvoor worden de internationale sancties tegen het land stelselmatig afgebouwd. Als de Amerikanen die laatste bepaling herzien, zet dat het kernakkoord mogelijk op losse schroeven.