Turkije arresteert betogers die uitslag referendum betwisten

In de Turkse stad Istanbul heeft de politie betogers aangehouden die de geldigheid van het referendum van vorige zondag betwisten. Een nipte meerderheid heeft toen het voorstel tot wijziging van de grondwet goedgekeurd waardoor president Recep Tayyip Erdogan veel meer macht naar zich toe kan trekken.

51,4 procent van de Turken stemde voor de grondwetswijziging, 48,6 tegen. Volgens de oppositie echter is de uitslag niet geldig omdat er onregelmatigheden zijn vastgesteld. De afgelopen lijkt het ongenoegen over de gang van zaken te groeien: vooral in steden als Istanbul worden dagelijks betogingen gehouden.

Volgens het Franse persagentschap AFP heeft de politie 16 linkse betogers aangehouden in Istanbul. De Amerikaanse krant The New York Times heeft het op gezag van advocaten van aangehouden betogers over ten minste 38 aanhoudingen. Volgens één advocaat worden ze beschuldigd van opruiing tegen de uitslag van het referendum.

Internationale waarnemers hadden al hun bedenkingen geuit bij de gang van zaken bij het Turkse referendum: zo zou de oppositie systematisch zijn benadeeld tijdens de campagne en heeft het referendum tijdens de noodtoestand plaatsgevonden.