Twee jaar cel en vijf jaar rijverbod voor bestuurder die dodelijk vluchtmisdrijf pleegde

De politierechtbank van Leuven heeft een 25-jarige man veroordeeld tot twee jaar cel en vijf jaar rijverbod voor een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf. Daarbij kwam een 16-jarige jongen om het leven.

In de zomer van 2015 reed de toen 23-jarige bestuurder achteraan in op twee fietsers. Het 16-jarige slachtoffer uit Keerbergen werd een 20-tal meter meegesleurd en overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van een zware hoofdwonde. Zijn 15-jarige vriend uit Haacht kwam ten val en raakte lichtgewond. Volgens een expert reed de man niet te snel. 

De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf en gaf zich pas twintig uur na de feiten bij de politie aan nadat een van zijn vrienden geweigerd had zijn beschadigde auto te herstellen. 

Twee jaar cel, vijf jaar rijverbod

De rechtbank veroordeelde de beklaagde tot twee jaar cel waarvan acht maanden met uitstel en een boete van 15.000 euro, waarvan 6.000 euro met uitstel. Hij krijgt ook een rijverbod van vijf jaar en moet vier examens en proeven doen. 

Omdat de beklaagde al meerdere verkeersovertredingen beging, had de procureur eigenlijk vier jaar cel gevorderd. Begin dit jaar werd de bestuurder door de rechtbank van Dendermonde nog veroordeeld tot zes maanden rijverbod voor overdreven snelheid in de bebouwde kom. Eerder liep hij een veroordeling op voor het dronken besturen van een bromfiets. In mei vorig jaar negeerde hij de stopsignalen aan een spooroverweg.

Op de zitting stelde de beklaagde dat hij zichzelf een goede bestuurder vindt, "met slechts een drietal flitsboetes en een ongeval waarbij een paaltje geraakt werd". Hij zat drie maanden in voorhechtenis en beschikte sinds januari van dit jaar opnieuw over zijn rijbewijs.