Vicepremiers beloven aan Michel dat regeringsleden loyaal zullen zijn

Het federale kernkabinet heeft afspraken gemaakt over de communicatie van de regeringsleden na een paasvakantie vol relletjes binnen de meerderheid. Premier Charles Michel (MR) heeft daarbij "gewezen op de loyauteit die ministers aan de dag moeten leggen binnen de meerderheid". Hiermee lijkt de rel tussen staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) en CD&V van de baan.

Op het kabinet van de premier benadrukt men dat de regering "de solide ambitie heeft om te blijven hervormen". Daarom zijn naast de communicatieregels ook werkafspraken voor de komende drie maanden gemaakt.

Concreet plant premier Michel drie "buitengewone thematische ministerraden": over veiligheid en justitie, over economie en werk, over sociale zaken en strijd tegen armoede. De eerste staat gepland voor 13 mei.

"De eerste minister en het kernkabinet zullen de politieke en technische voorbereidingen van deze vergaderingen op zich nemen", luidt het nog.

Hiermee lijkt het sluimerende conflict tussen N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir en CD&V voorbij. Partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) had nochtans excuses van Demir geëist na haar straffe uitspraken over CD&V en moslims. Excuses lijken niet meer aan de orde.