Vlaamse scholieren zijn opvallend minder ambitieus

Vlaamse scholieren zijn opvallend minder ambitieus in verband met hun schoolprestaties en hun schoolloopbaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bij een half miljoen 15-jarigen uit 72 landen.

Amper een derde van de Vlaamse leerlingen wil altijd de beste van de klas zijn, het laagste percentgage van alle onderzochte landen. "De motivatie om goed te presteren is één van de laagste van alles OESO-landen", zegt onderwijsspecialist Dirk Van Damme, die zo'n houding niet goed vindt.

"Vlaamse scholieren blijken ook geen grote verwachtingen in verband met hun latere schoolloopbaan te hebben. De percentages die zeggen dat ze later naar de universiteit willen, zijn ook zeer laag", aldus nog Van Damme.

Positief dan weer is dat Vlaamse scholieren minder faalangst blijken te hebben dan hun leeftijdsgenoten in andere landen: 50 procent maakt zich geen zorgen over te moeilijke testen, 60 procent zegt stress te hebben voor mogelijke slechte punten en 35 procent geeft aan zeer angstig voor toetsen te zijn. In de andere OESO-landen is dat respectievelijk 60, 66 en 55 procent.

De pestproblematiek is een ander pijnpunt. 17,7 procent van de Vlaamse jongeren geeft aan minstens een paar keer per maand gepest te worden, in de andere OESO-landen is dat gemiddeld 18,7 procent.