Vlamingen willen geen cordon sanitaire

Een meerderheid van de Vlamingen wil niet dat Vlaams Belang of PVDA op voorhand worden uitgesloten van het gemeentebestuur na de verkiezingen van 2018. Dat blijkt uit een peiling van VRT en De Standaard.
Pascal Broze

51 procent van de Vlamingen vindt niet dat Vlaams Belang principieel moet worden uitgesloten na de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ruim een kwart blijft wel nog volmondig achter de principiële uitsluiting staan. Vooral SP.A-kiezers zijn nog voorstander van een cordon, en opvallend: ook 17 procent van de Belang-aanhang is daarvoor gewonnen. De grootste tegenstanders vinden we -naast de Vlaams Belangers zelf - bij de N-VA. Voor wat betreft de extreemlinkse PVDA vindt 53 procent dat een uitsluiting niet moet. De grootste tegenstanders hier vinden we - naast bij de PVDA zelf - bij Groen.

In het algemeen vindt een kleine meerderheid van de Vlamingen het cordon sanitaire dus geen goed idee. Geen verrassing voor N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het is dan ook heel antipathiek om een partij op voorhand uit te sluiten." Maar een samenwerking in Antwerpen tussen zijn partij en Vlaams Belang lijkt er toch niet meteen aan te komen. "Wij leggen de bal in hun kamp. Maar als je op de koffie gaat bij Assad of zaakjes doet met neonazi's, zal het echt niet lukken."

Ook voor Groen blijft samenwerking met Vlaams Belang uitgesloten. "Voor ons is er maar een No pasaran, wij werken niet samen met een partij die nog heel duidelijk racistisch is in zijn programma", verklaart voorzitter Meyrem Almaci. Met de extreemlinkse PVDA is samenwerking voor Groen wel mogelijk. "Politiek is samenwerken met die mensen die de democratische krachten huldigen. Wij willen samenwerken met elke partij die mee ons programma wil waarmaken. Maar uiteindelijk is het de kiezer die de kaarten schudt, je kan op voorhand nooit uitsluiten."

Meest gelezen