Vooral CD&V heeft baat bij stemrecht in plaats van opkomstplicht

Een meerderheid van de Vlamingen wil de opkomstplicht bij verkiezingen zien verdwijnen. Als er enkel stemrecht zou zijn, dan zou drie kwart toch nog gaan stemmen. Vooral CD&V en Open VLD zouden daar wel bij varen. Dat blijkt uit een peiling van VRT en De Standaard.

In ons land geldt tot nader order opkomstplicht, als een van de weinige landen in Europa. Dat betekent dat alle stemgerechtigde Belgen moeten deelnemen aan de verkiezingen, al zijn we niet verplicht om effectief een stem uit te brengen.

Een kleine meerderheid van de Vlamingen wil die opkomstplicht echter zien verdwijnen en laten vervangen door enkel een recht om te gaan stemmen, blijkt uit de peiling. Voornamelijk arbeiders en gepensioneerde mensen zijn hiervoor te vinden.

34 procent vindt dan weer dat de opkomstplicht moet blijven bestaan. Het gaat dan onder meer om hogeropgeleiden en mensen die in stedelijke gebieden wonen.

Driekwart zou toch nog gaan stemmen

Maar - opvallend - ook al zouden we niet verplicht zijn, dan zou volgens de peiling 74 procent van de Vlamingen toch nog gaan stemmen. Voornamelijk mannen, ouderen en hogeropgeleiden geven dat aan.

20 procent zou helemaal niet meer naar het stemlokaal gaan. Hier vinden we vooral vrouwen en arbeiders terug. En daarmee zitten we niet zo gek ver af van de 10 procent van de kiesplichtigen die bij de verkiezingen in 2014 gewoon thuisbleven.

Winst voor CD&V en Open VLD

Vooral de CD&V zou wat winst boeken als de opkomstplicht zou verdwijnen in het voordeel van stemrecht. In de peiling halen de christendemocraten volgens het huidige systeem 18,6 procent. Met stemrecht zou dat percentage stijgen tot 20,4. Toch blijft CD&V achter de opkomstplicht staan. "De opkomstplicht maakt voor ons deel uit van het burgerschapsverhaal. Als je de opkomstplicht afschaft, mis je een groot deel van het publiek, waarvan je dan niet weet wat ze denken en vinden."

De liberalen zouden in de peiling lichtjes stijgen van 14,4 naar 15 procent mocht er enkel stemrecht bestaan. Het afschaffen van de opkomstplicht is een strijdpunt van Open VLD. "Geef mensen de vrijheid om te stemmen in plaats van de opkomst te verplichten. Dat zorgt ervoor dat politici beter hun best doen", aldus voorzitter Gwendolyn Rutten.

De andere partijen zouden min of meer status quo blijven, behalve Vlaams Belang. Die partij zou bij stemrecht in de peiling terugvallen van 7,8 naar 6,6 procent.