Waarom viseren Franse jihadisten presidentskandidaat Fillon?

Dat de ingerekende terroristen in Marseille het mogelijk gemunt hadden op François Fillon, de presidentskandidaat van het rechtse "Les Républicains", lijkt geen toeval. Volgens de Franse IS-kenner Romain Caillet is François Fillon de presidentskandidaat die het meest gehaat wordt door terreurgroep IS en haar sympathisanten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Dat geradicaliseerde Fransen het gemunt hebben op François Fillon lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk, maar eigenlijk is het dat niet. "Tijdens de kiescampagne heeft Fillon zich geprofileerd als presidentskandidaat met het felste discours tegen radicale soennieten, meer dan Marine Le Pen", verklaart IS-kenner Romain Caillet in de Franse krant Le Figaro.

"Fillon neemt ook het meest de verdediging op van christenen in het Midden-Oosten. Hij spreekt zich ook niet openlijk uit tegen Hezbollah, de sjiitische militie in Libanon." Die twee groepen beschouwen de soennitische terroristen van IS als aartsvijanden.

In het verleden leek IS meer Marine Le Pen van het Front National te viseren. "Maar de jihadisten hebben ook gezien dat Le Pen zich militair niet wil mengen in het Midden-Oosten", aldus Caillet.

Eén verdachte zocht contact met IS

Intussen raken ook meer details bekend over de twee verdachten die gisteren zijn opgepakt. Volgens federaal procureur François Molins had één van hen contact gezocht met terreurgroep IS in verband met een opeisingsvideo die na de aanslag op het net moest worden geplaatst.

Molins heeft het over een videofilmpje dat op 12 april is onderschept. Daarop is een tafel met een UZI-machinegeweer en een zwarte IS-vlag te zien.