Zo kwam MFL-stunt van Studio Brussel tot stand: "Technisch huzarenstukje"

Studio Brussel kondigde vanochtend onverwacht en op een spectaculaire manier de nieuwe locatie van Music For Life aan: het Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Een huzarenstukje dat te horen was op radio, te zien op tv en ook online te volgen was, via alle mogelijke socialemediakanalen waarop de zender actief is. "We hebben toch een klein beetje mediageschiedenis geschreven", zegt Bram Willems, producer van de ochtendshow "Linde staat op".
Thomas Geuens

"Het hele project is pas een kleine maand geleden in gang gezet", vertelt Bram Willems aan deredactie.be. Willems presenteert samen met Linde Merckpoel het ochtendblok en is ook de producer van het programma. "Lang geleden hadden we dit idee al eens geopperd voor een andere campagne en nu is het in de praktijk omgezet. Het basisidee was nogal simpel: we gaan Linde daar droppen. Maar dan begint het pas. We moesten nadenken over hoe we dit in beeld gingen brengen, want het was technisch niet makkelijk, zeker niet om ook de hele sprong live uit te zenden. Je kunt wilde dromen hebben, maar die realiseren, dat is een ander paar mouwen." 

De ploeg van Studio Brussel moest immers de garantie hebben dat ze tijdens de volledige sprong het beeld van Linde konden blijven tonen, een technisch huzarenstukje. Om dit allemaal rond te krijgen, werkte Steven Lemmens van Studio Brussel samen met een heleboel VRT-medewerkers en mensen van Videohouse. "Steven is de eerste die ik vanochtend toch eens snel heb vastgepakt", zegt Willems, die de presentatie van de show deed vanuit Brussel. "Alle technische verbindingen hebben eigenlijk heel goed standgehouden. Want, zonder arrogant te willen klinken, ik denk dat we vanochtend toch een klein beetje mediageschiedenis geschreven hebben. Volgens mij was het toch de eerste parachutesprong ooit die je helemaal live kon volgen op de radio." 

© VRT

"We waren even all over the place"

De sprong was niet alleen op de radio te volgen, maar was ook te zien op televisie en online. Ook op sociale media, waar Studio Brussel heel veel volgers heeft, leefde de stunt. "Wij willen ons verhaal altijd zo goed mogelijk vertellen op al onze kanalen en op elk van die kanalen op de manier die er het best bij past." Zo werden bij de Facebook Live bijvoorbeeld per aantal likes de locaties die afvielen, geschrapt op een kaart. "Het was een cool moment vanochtend", vervolgt Willems. "We waren even all over the place."

Willems benadrukt dat heel veel mensen hier samen aan gewerkt hebben, in de aanloop en vanochtend. "Bij Studio Brussel gaat het altijd zo: we vertrekken met een heel klein team dat iets bedenkt. Dat moet dan geheim blijven. En dan worden er langzamerhand meer mensen bij betrokken. We hadden ook niet op voorhand aangekondigd dat we dit vanochtend gingen doen. We hebben echt wel op het verrassingseffect gespeeld."

Jokko

Onvoorziene omstandigheden horen erbij

De zender moest wel nog met enkele kleine onvoorziene omstandigheden afrekenen. Linde moest tot 9 uur wachten voor haar helikopter de lucht in kon, het moment waarop haar show er normaal gezien al opzit. "We wisten dat dat risico bestond", legt Willems uit. "Er was vanochtend letterlijk veel verkeer in de lucht." 

Dat Linde ook niet exact op de afgesproken locatie landde in het domein, hoort er volgens Willems ook bij. "Ik denk dat de piloot ze een beetje te vroeg gedropt had, maar dat versterkt alleen nog maar het live-gevoel." 

Linde zelf had er volgens Bram meteen veel zin in. "Al is het nog indrukwekkender om uit een helikopter te springen omdat die deuren er echt uit gehaald zijn. En ze had zoiets ook echt nog nooit gedaan."

Zo vloog Linde naar de nieuwe Music For Life-locatie