"Het stikt momenteel in Brussel van de kunstenaars"

Dit weekend is het in Brussel al kunst wat de klok slaat. Er lopen vier kunstbeurzen, waarvan de grootste Art Brussels is, op de site van Tour & Taxis, en in Wiels in Vorst is de nieuwe tentoonstelling "Het afwezige museum" geopend.
Wiels

"Er hangt een festivalsfeer in Brussel, hoorde ik gisteren al lachend iemand zeggen", vertelt Joris Vergeyle in "De ochtend" op Radio 1. "Luc Tuymans zat op een terrasje, zelf heb ik het kunstenaarsduo Pierre & Gilles gespot. Het stikt in Brussel van de kunstenaars, de galeriehouders, de verzamelaars."

"Het is allemaal begonnen door Art Brussels. Dat wordt voor de 35e keer georganiseerd en ze verwachten minstens 25.000 mensen dit weekend. Je kan er hedendaagse kunstwerken kopen van minder dan 1.000 euro tot meer dan 1 miljoen. Vorig jaar is daar nog iets verkocht voor 1.250.000 euro, heb ik mij laten vertellen." 

Rond Art Brussels zijn er enkele kleinere kunstbeurzen ontstaan: Young International Art Fair, Independent Brussels, Off Course Art Fair, allemaal in het centrum van de stad. "Bij Art Brussels vinden ze dat niet zo leuk, maar het zorgt wel voor een enorme dynamiek in de stad", legt Vergeyle uit. "Hoe meer winkels van hetzelfde in de straat, hoe meer volk er komt. Dat is dan goed voor al die winkels, want iedereen vindt wel ergens iets naar zijn of haar smaak." 

"Het afwezige museum" in Wiels

Net vandaag opent ook de expo "Het afwezige museum" in Wiels, het Centrum voor Hedendaagse Kunst in Vorst op de historische Wielssite. "Het is een knipoog en kritiek op de stad Brussel en ook op de federale overheid van België", vervolgt Vergeyle. "Er is in Brussel geen Museum voor Hedendaagse Kunst. Er wordt wel over gesproken, maar het is er niet. Wiels heeft geen eigen collectie, maar organiseert wel tentoonstellingen. Vandaar de titel "Het afwezige museum". Ze tonen met deze expo hoe zo'n museum voor hedendaagse kunst in de hoofdstad er zou kunnen uitzien."

In totaal hangen er in Wiels 340 werken van 47 kunstenaars waar ze de afgelopen 10 jaar mee hebben samengewerkt of kunstenaars die een band hebben met de stad. "Als je in die 10 jaar nog niet in Wiels bent geraakt, is dit echt wel het moment. De hele brouwerij wordt gebruikt, alles wordt uit de kast gehaald. Directeur Dirk Snauwaert raadde me aan eerst naar boven te gaan met de lift en dan naar beneden te wandelen door alle zalen. Doe je voordeel met die tip. De liftdeuren gaan open en daar heb je meteen een geweldig panorama over de stad. Op het dak staat er een blauwe duiventil, met echte duiven, een installatie van de kunstenares Ann Veronica Janssens." Het werk past perfect bij een van de thema's waar de expo op inzet, de huidige migratiegolf. 

Er is niet alleen werk te zien in het gerenoveerde Blomme-gebouw, ook de twee aanpalende gebouwen die deel uitmaken van het erfgoed van de voormalige Wielemans brouwerij worden gebruikt. "Ik heb prachtige werken gezien van Marlene Dumas, alleen al haar reeks van 32 getekende heldenkoppen maakt een bezoek aan de expo de moeite waard", zegt Vergeyle. "Luc Tuymans toont schilderijen van lege museummuren. En ik heb gegniffeld bij oude werken van Guillaume Bijl. Een zin die ik heb onthouden is: "Kunnen meespreken over hedendaagse kunst, is interessant om intellectuele grieten mee te versieren."

De expo "Het afwezige museum" in Wiels loopt tot en met 13 augustus. 

Art Brussels vindt plaats van 21 tot en met 23 april in Tour & Taxis.