"Nummerplaat pas eind dit jaar verplicht voor snelle elektrische fiets"

"De inspecteur" van Radio 2 heeft zijn licht laten schijnen over de problemen die eigenaars van snelle elektrische fietsen hebben bij het bemachtigen van de verplichte nummerplaat. Elektrische fietsen die sneller dan 25 kilometer per uur kunnen rijden, moeten vanaf begin dit jaar een nummerplaat hebben. De eigenaars van zo een fiets krijgen van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit tot 11 december 2017 de tijd om dat in orde te brengen.

Sven Pichal heeft in "De inspecteur" op Radio 2 luisteraar Katelijne Mertens aan de lijn gehad. Mevrouw Mertens heeft twee snelle elektrische fietsen gekocht in 2014, maar ze is er nog niet in geslaagd om een nummerplaat voor de fietsen te bemachtigen.

Vanaf begin dit jaar moeten elektrische fietsen die sneller dan 25 kilometer per uur rijden uitgerust worden met een nummerplaat. Maar eigenaren die geen gelijkvormigheidsattest hebben voor hun fiets, kunnen geen nummerplaat aanvragen.

Om een gelijkvormigheidsattest voor zo een fiets te verkrijgen, moeten de eigenaars in eerste instantie te rade gaan bij de verkoper van de snelle elektrische fiets. Lukt dat niet, dan kan je terecht bij de lokale politie. Als de fiets gehomologeerd is, kan de politie een attest verstrekken.

Is de fiets niet gehomologeerd, dan moet je contact opnemen met de importeur of fabrikant van de fiets. Als dat niet lukt, zal je in de toekomst een individuele homologatie laten uitvoeren door de Vlaamse Overheidsdienst Mobiliteit.

De Vlaamse Overheidsdienst Mobiliteit is verantwoordelijk voor de individuele homologaties, maar wacht nog op de regelgeving die de Federale Overheidsdienst Mobiliteit moet uitwerken.

"Omdat de federale overheid zich bewust is van het probleem krijgen mensen de tijd tot 11 december 2017 om een gelijkvormigheidsattest en nummerplaat te bemachtigen", zegt Sven Heyndrickx, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.