Ahmadinejad mag niet meedoen aan Iraanse verkiezingen

De voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad mag niet deelnemen aan de verkiezingen volgende maand. Dat heeft een religieuze raad beslist. Ahmadinejad was president van 2005 tot 2013 en verraste vriend en vijand door zich vorige week kandidaat te stellen.

In Iran worden alle kandidaturen gewikt en gewogen door een religieuze raad. Een groot deel van die raad staat onder invloed van grootayatollah Ali Khamenei, de geestelijke en belangrijkste leider in Iran. Khamenei had Ahmadinejad afgeraden om zich kandidaat te stellen. Het is dan ook niet verrassend dat zijn kandidatuur niet wordt weerhouden.

De huidige president Hassan Rouhani mag wel opnieuw deelnemen en ook hardliner Ebrahim Raisi, een vertrouweling van grootayatollah Ali Khamenei. Ook de burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf mag meedoen.