Alle Fransen aan het werk en een schooluniform: dit wil François Fillon voor Frankrijk

François Fillon, de presidentskandidaat voor de traditioneel rechtse partij Les Républicains, heeft een duidelijke ambitie: de Franse economie er weer bovenop helpen. Iedereen moet terug aan het werk kunnen en de bedrijven moeten competitiever worden. Fillon kijkt daarvoor haast verliefd naar de cijfers en oplossingen van de Duitse buren. Zijn programma bulkt van voorstellen voor economisch herstel.

Langer werken en minder lasten voor bedrijven

De Franse economie groeit minder snel dan de Duitse en de werkloosheid is er met 10 procent een pak hoger. "Hoe komt dat?", vraagt François Fillon zich af. "Omdat Duitsland het kapitaal de helft minder belast, omdat Duitsers 39 uur per week werken, omdat in Duitsland de pensioenleeftijd op 67 jaar staat en omdat ze in Duitsland ernstige hervormingen hebben gedaan. Daar wil ik naartoe gaan."

En dus wil de presidentskandidaat de pensioenleeftijd van de Fransen verhogen, van 62 naar 65. De wettelijk 35-urenweek moet worden afgeschaft: bedrijven zullen zelf kunnen beslissen, met als referentie een werkweek van 39 uur. Fillon wil ook de sociale en fiscale lasten voor bedrijven verlagen met 35 miljard euro. En de solidariteitstaks voor de superrijken gaat op de schop.

Dat moet op het einde van het mandaat van Fillon geresulteerd hebben in een "plein emploi". "Mijn programma vraagt niet te veel opofferingen aan de Fransen. Zij moeten vandaag veel opofferen: een dalende koopkracht en een hoge werkloosheid." Verder wil François Fillon ook liefst 100 miljard besparen in de uitgaven van de publieke sector: 500.000 ambtenaren zullen niet vervangen worden wanneer ze op pensioen gaan. 

Transparantie

François Fillon is echter ook de kandidaat die tijdens zijn campagne werd geplaagd door een schandaal rond vermeend fictieve - en goedbetaalde jobs - die hij zou geregeld hebben voor zijn vrouw en kinderen.

De eerste maatregel die Fillon wil nemen als president is daar nauw mee verbonden: hij wil een commissie in het leven roepen waarin de drie belangrijkste magistraten van Frankrijk zullen zitten. Die commissie moet allerhande voorstellen doen over transparantie in de politiek.

AFP or licensors

Uniform op school

Een opvallend programmapunt van Fillon: het uniform op school. Vanaf de basisschool zal de schoolgaande jeugd in Frankrijk opnieuw een uniform moeten dragen als Fillon president wordt.

Het is "uniform" in de pure betekenis van het woord. Scholen zullen de vrijheid krijgen om het uniform te bepalen. "Het moet gaan om een gelijk tenue voor elke leerling als belangrijk symbool voor de gelijkheid. We moeten de banden aanhalen en aantonen dat er geen verschil bestaat tussen leerlingen als het gaat om hun religie, afkomst of sociale klasse", luidt de redenering van François FIllon.

Het uniform mag gerust een jeans en wit shirt zijn, verduidelijkt Fillon. Dassen en debardeurs hoeven niet.

Quota voor migranten

Op gebied van migratie stelt François Fillon zich vrij rigide op: mensen zonder geldige papieren zullen systematisch uitgezet worden, uitkeringen voor vreemdelingen beperkt en het systeem van gezondheidsverzekering voor mensen zonder papieren wordt met Fillon afgeschaft tenzij voor noodgevallen en ernstige ziektes.

President Fillon wil daarnaast in de Franse Grondwet het principe van quota voor migratie in schrijven. Elk jaar zou er dan een wet moeten kunnen komen die het aantal verblijfsrechten zal vastleggen in functie van de opvangcapaciteiten in Frankrijk.

AFP or licensors

Meest gelezen