Alweer drie doden bij protest in Venezuela

In het Zuid-Amerikaanse land Venezuela zijn alweer drie doden gevallen bij betogingen tegen de regering van president Nicolas Maduro. De oppositie komt vrijwel dagelijks op straat tegen Maduro, die ze verantwoordelijk houdt voor de belabberde politieke en economische toestand in het land.

De voorbije weken zijn nu al acht doden gevallen in Venezuela. Er is ook sprake van meer dan 500 mensen die zijn gearresteerd. De slachtoffers van vandaag zijn een 17-jarige jongen, een 23-jarige vrouw en een soldaat van de Nationale Garde.

De oppositie tegen Maduro, die sinds 2015 een meerderheid heeft in het Venezolaanse parlement, wil dat president Nicolas Maduro vervroegd opstapt. "We moeten af van deze dictatuur", zegt een betoger tegen het Franse persagentschap AFP. "Wij willen verkiezingen zodat Maduro vroeger weg kan, want hij richt het land ten gronde."

"Voor de recente betogingen waren er concrete aanleidingen", verduidelijkt radiocollega en Venezuela-kenner Mattias Tuyls. "Ten eerste heeft het Hooggerechtshof enkele weken geleden het parlement tijdelijk de macht ontnomen. De tweede aanleiding kwam er iets meer dan een week geleden, toen Maduro bepaalde dat Henrique Capriles, zijn belangrijkste tegenstander voor het presidentschap, zich voor 15 jaar niet verkiesbaar mag stellen."  

"Er is een echte machtsstrijd aan de gang tussen regering en oppositie", zegt Tuyls. "Beide kampen beschuldigen elkaar ervan dat ze op een staatsgreep uit zijn."