Controle btw-fraude brengt 170 keer minder op: "Nogmaals bewijs dat minister niet kan tellen"

Amper 1,5 miljoen euro in plaats van de 250 miljoen waarop minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) had gerekend. Zo veel - of beter: zo weinig- heeft de grootschalige fiscale controle op fraude met het verlaagde btw-tarief opgebracht. Dat hekelt SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven in De Standaard. "Dit is de zoveelste keer dat de minister de fiscale opbrengsten die hij zelf vooropstelt niet haalt."

De vorige regering (onder leiding van PS-premier Elio Di Rupo) verlaagde in 2014 het btw-tarief op elektriciteit voor gezinnen naar 6 procent. Een jaar later stelde de nieuwe minister van Financiën Johan Van Overtveldt vast dat er een gat van ruim een half miljard was, en hij schreef dat toe aan "oneigenlijk gebruik" van het verlaagde btw-tarief door bedrijven en gemengde gebruikers.

Van Overtveldt schakelde de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in om grootschalige controles uit te voeren. Verwachte opbrengst: 250 miljoen euro. Een bedrag dat de minister ook inschreef in de begroting. Een paar maanden later maakte de federale regering ook komaf met het verlaagde btw-tarief.

Maar die 250 miljoen euro was kennelijk een ruime overschatting. Dinsdag gaf minister Van Overtveldt in de Kamercommissie Financiën toe dat de opbrengst van de controles hoogstens 1,46 miljoen zal zijn. "Dit is de zoveelste keer dat de minister van Financiën de fiscale opbrengsten die hij zelf vooropstelt niet haalt", reageert SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven.

Nicolas Maeterlinck

"De 250 miljoen was inschatting van dat moment"

Volgens De Standaard was Van Overtveldt overigens al veel langer op de hoogte van een mogelijk fors lagere opbrengst. In februari vorig jaar al maakte de BBI daar gewag van in een nota. Pas twee maanden geleden sprak de minister echter voor het eerst over een fors verlaagd cijfer, toen 41,5 miljoen.

Bovendien had de vorige minister van Financiën (Koen Geens, CD&V) in 2014 in het Parlement bevestigd dat gemengde gebruikers ook gebruik konden maken van het verlaagde btw-tarief. "Het is toch raar dat men dacht dat de btw-controle 250 miljoen euro zou opleveren, terwijl de administratie de verklaring van de vorige minister gekend moet hebben", stelt Vanvelthoven.

De oorspronkelijk 250 miljoen was "een inschatting van dat moment", reageert Ferry Comhair, de woordvoerder van minister Van Overtveldt, in De Standaard. Hij ziet geen graten in de late communicatie. "Er was constant overleg met de BBI. De opbrengst werd naar beneden bijgesteld zodra er voldoende informatie was."

"Mensen kregen serieuze factuurverhoging op basis van valse argumenten"

SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven is niet onder de indruk van die uitleg. "Het ging hier volgens de minister over zware fraude en misbruik in het kader van btw op elektriciteit. Twee jaar later blijkt daar helemaal niets van aan de hand te zijn."

"Toen was dat nochtans het argument van de minister om de btw op elektriciteit weer te verhogen van 6 naar 21 procent. De mensen hebben een serieuze factuurverhoging gekregen op basis van argumenten die - zo blijkt vandaag - van geen enkele tel waren", besluit de socialist.