Dewael: "Deur voor meerwaardebelasting is en blijft gesloten"

Patrick Dewael, de fractievoorzitter van Open VLD, heeft in de Kamer uitgesloten dat er met zijn partij sprake kan zijn van een meerwaardebelasting. Hij reageert daarmee op de suggestie van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat die belasting, een stokpaardje van CD&V, wat hem betreft bespreekbaar is.

Mocht u na gisteren hebben gedacht dat alle neuzen weer in dezelfde richting staan bij de meerderheidspartijen, dan blijkt vandaag dat dit nog niet het geval is. Nochtans had N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren een opening gemaakt in de richting van CD&V door zich bereid te tonen over een meerwaardebelasting te praten. 

"Een positief signaal", reageerde CD&V-vicepremier Kris Peeters vanmorgen, maar inmiddels zetten de Vlaamse liberalen een domper op de feestvreugde.

In de Kamer was hun fractieleider Patrick Dewael bijzonder fel en duidelijk: "Al wat ik tot hiertoe gezien heb over meerwaardebelasting, in de noemer van afgunstbelasting, kan voor ons niet door de beugel, dat zal niet passeren."

"Sommigen kunnen misschien gezegd hebben:'Wij zetten die deur op een kier', wel, voor ons is die deur gesloten, daar zit een slot op, die deur gaat niet open. Wij willen praten over steunmaatregelen voor de economie, maar meer belastingen, een zwaardere fiscaliteit, hoort daar bij ons niet in thuis. Laat dit duidelijk zijn, dat was gisteren zo, dat is vandaag zo, en dat zal morgen niet anders zijn", zo zei hij.

Beke: "Loyaal afspraken uitvoeren"

CD&V-voorzitter Woute Beke zei in "Villa politica" dat "democratie een georganiseerd meningsverschil is", maar dat alle regeringspartijen uiteindelijk loyaal moeten uitvoeren wat er is afgesproken in het regeerakkoord, de beleidsverklaring en pas nog in het kernkabinet.

"Ik ken al langer het standpunt van Open VLD", zo zei Beke aan Linda De Win, "maar ik ken ook het standpunt van de regering."

"Er is hier door de premier in naam van de voltallige regering, dus ook de partij waar mijnheer Dewael in zit, gesproken over wat de ambities zijn van deze regering op het vlak van fiscale rechtvaardigheid", en voor Beke houdt dat ook een meerwaardebelasting in, aangezien dat zo in de "state of the union" staat.

Als een van de regeringspartijen niet loyaal blijkt, en de afspraken niet wil uitvoeren, dan is er een probleem, zo zei Beke, maar hij wilde daar niet op vooruitlopen.

Koehandel?

Voor Dewael had ook fiscaal specialist Luk Van Biesen van Open VLD gezegd dat zijn partij resoluut tegen een meerwaardebelasting gekant blijft. "Als we het investeren in aandelen fiscaal aftrekbaar maken zijn er dingen mogelijk, maar laat ons eerlijk zijn: wij zijn resoluut tegenstander van een belasting op meerwaarde uit een zelfstandige activiteit", reageert Luk Van Biesen tegenover het persagentschap Belga.

Ging het om een opening van De Wever als goedmakertje voor de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA)? Van Biesen hoopt dat die these niet klopt. "Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden", zegt hij.