Een agent gedood bij schietpartij op Champs-Elysées, terreurgroep IS eist aanslag op

Bij een schietpartij op de Champs-Elysées in Parijs is een politieman doodgeschoten. Twee andere agenten raakten zwaargewond. De terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist via zijn eigen persbureau. De politie heeft de dader doodgeschoten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In de opeising van terreurgroep IS is te lezen dat de aanslag werd gepleegd door een zekere Abu Yousef al-Belgiki. Dat laatste zou kunnen wijzen op een link met ons land, maar volgens Belgische veiligheidsbronnen was de dader geen Belg.

Ook de Franse media France3 en BFMTV spreken over een Franse dader. Het zou gaan om een 39-jarige man die bekendstond als geradicaliseerd. Hij werd eerder veroordeeld tot 15 jaar cel voor moordpoging op agenten, maar was blijkbaar al een tijd opnieuw op vrije voeten. Meer daarover in dit artikel.

De politiemensen die werden aangevallen, bewaakten de buurt rond het metrostation Franklin Roosevelt. De politie heeft via Twitter iedereen aangeraden de omgeving te vermijden. De buurt werd geëvacueerd en afgezet, en er werd een grote politiemacht ontplooid. Drie metrostations werden afgesloten.

Volgens de politie gaat het om een daad van terrorisme. Het onderzoek naar de feiten is ook in handen gelegd van de terreurcel van de Franse politie. Er is een huiszoeking gebeurd in het huis van de dader. Ook zijn voertuig werd doorzocht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat de agenten vanuit een voorbijrijdend voertuig beschoten werden terwijl hun voertuig stilstond. Een ooggetuige zegt dan weer dat een man uit een auto stapte en met een kalasjnikov begon te schieten, volgens het persbureau Reuters.

De presidentskandidaten Marine Le Pen en François Fillon hebben hun verkiezingsmeetings afgezegd. Premier Bernard Cazeneuve heeft op Twitter zijn medeleven betuigd aan de familie van het slachtoffer.

"Het was totale paniek"

Een getuige die zich vlak bij de Champs-Elysées bevond, hoorde schoten en zag mensen wegvluchten. "Een vrouw was aan het wenen. Ze zei: "Niet naar de Champs-Elysées gaan, niet naar de Champs-Elysées gaan", ze huilde. Iedereen liep weg, het was totale paniek."

Ook een Vlaamse vrouw was in de buurt van de Champs-Elysées toen de aanval plaatsvond. "Plots begonnen mensen te lopen voor hun leven. Zoiets had ik nog nooit gezien."

Ooggetuige: "Iedereen liep weg, er was paniek"

Laatste stand van zaken:

Wat weten we tot nog toe?