John Crombez pakt in navolging van Bart De Wever slechte leefgewoontes aan

Stoppen met roken, zijn chipsverslaving aanpakken en minder koffie drinken: dat zijn de nieuwe levensdoelen van SP.A-voorzitter John Crombez. Voor het Vier-programma "Perfect" gaat hij met vier andere bekende gezichten, onder leiding van Karen Damen, de uitdaging aan om de 20 kilometer van Brussel te lopen. Dat is een schier onmogelijke opdracht voor de onsportieve politicus.
Crombez met Karen Damen en de drie andere "Perfect"-deelnemers

Voor het tweede seizoen van "Perfect" op Vier neemt Karen Damen opnieuw haar levensgewoontes onder de loep. Twee jaar geleden ging ze voor het eerste seizoen al gezonder eten en meer sporten. Nu wil Damen de 20km van Brussel lopen, in het gezelschap van vier bekende gezichten, die hun leven willen beteren. Naast tv-gezicht Gilles "De Mol" Van Bouwel, ex-veldrijder Niels Albert en presentatrice Goedele Liekens is SP.A-voorzitter John Crombez een opvallende gast die de uitdaging aangaat.

Guilty pleasures in het tankstation

Er is werk aan de winkel, en dat beseft Crombez zelf maar al te goed. "Ik ben wat nerveus", geeft hij aan het begin van het programma toe. "Jullie gaan me wat aandoen."

De SP.A-voorzitter is zich er goed van bewust dat hij de slechte gewoontes opstapelt: sporten doet hij al jaren niet meer, hij rookt als een schouw en eet volstrekt ongezond. Twee grote guilty pleasures op zijn dagelijks menu: sloten koffie van zo gauw hij wakker is en pickleschips voor onderweg, liefst een grote zak. 

Hét excuus voor die ongezonde levensstijl: "geen tijd". Als partijvoorzitter klopt Crombez lange werkdagen, van 6 uur 's morgens tot 23 uur 's avonds. Een plek waar hij zich vaak van tussendoortjes bedient: het tankstation. "Ik kom op bepaalde plekken zo vaak, dat ze me spontaan begroeten en een babbeltje doen. Mensen zijn er altijd vriendelijk. En ik neem er altijd een koffie mee, voor onderweg."

Géén spieren

Ook op sportief vlak is er voor Crombez weinig reden tot juichen. "Een zwangere buik: dat is de standaard", grapt hij nog voor de fysieke testen, waaraan kinesist Lieven Maesschalck elke deelnemer onderwerpt. De sportarts is duidelijk: "Er is veel werk aan de winkel, maar niets is onmogelijk", klinkt het. "John, in jouw geval moet je vet worden omgezet in spieren. Je moet dringend beginnen te sporten. En als je langer wil leven, dan zou ik maar stoppen met roken."

Crombez vat de koe meteen bij de hoorns en rookt voor de camera zijn laatste sigaret, iets wat zijn kabinetmedewerkers meteen moeten ontgelden. "De gewoonte loslaten is echt héél erg. De sigaret maakte op veel momenten deel uit van mijn dagelijkse leven, merk ik nu", zucht hij. "Ik vrees dat ik meer snoep ter compensatie. Laat me maar even gerust", lacht hij.

28 mei

De 20km van Brussel wordt dit jaar gelopen op 28 mei. Of John Crombez, Karen Damen en de andere BV's met goede voornemens de finish halen, weten we dan.