Koppel veehouders derde keer op rij veroordeeld voor dierenverwaarlozing

Een koppel veehouders uit Heikruis in Vlaams-Brabant is al voor de derde keer veroordeeld voor dierenverwaarlozing. De veehouders krijgen opnieuw een definitief verbod om landbouwdieren te houden en moeten elk een boete van 30.000 euro betalen.
Archiefbeeld

Na een eerdere veroordeling drie jaar geleden had het koppel dieren gekocht op de naam van de ouders van de vrouw. Ook die ouders werden nu mee veroordeeld. Ze mogen een jaar lang geen landbouwdieren houden. Bij het koppel werden al zeven keer verwaarloosde dieren in beslag genomen. In totaal ging het om meer dan 800 runderen en schapen. Vandaag werd het koppel een derde keer veroordeeld voor de correctionele rechtbank, na eerdere veroordelingen in 2011 en 2014. In 2012 werden ze ook voor het hof van beroep veroordeeld.

De rechter schetste in de rechtbank een beeld van hoe de dieren moesten leven. "Het voer is van slechte kwaliteit, in de melkveestal staan kalveren met open wonden, het merendeel van de koeien is in erg magere conditie." De rechter gaf de veehouders zelf ook een veeg uit de pan. "Ze blijven echter de inbreuken opstapelen en vertonen geen enkel inzicht in de heersende problematiek, noch hebben zij oog voor de maatschappelijke schade die ze toebrengen."

"Als je niet graag dieren ziet, moet je er geen houden"

De boer en boerin zelf benadrukken dat ze hun dieren graag zien. "We willen het met hart en ziel doen, maar we worden zodanig slecht afgeschilderd, dat iedereen slecht over ons denkt. Zo simpel is het", zegt Sonia Simons. "Als je niet graag dieren ziet, moet je er geen houden", vult haar man Stefanus Van de Velde aan. 

Ook Hans Deneyer, advocaat van de ouders van de vrouw, denkt dat de veehouders hun dieren graag zien. "Ik denk dat die mensen nog leven in een soort cocon van 20, 30 jaar geleden. Het punt is dat ze het niet slecht bedoelen. Ze leven effectief wel voor hun dieren, voor hun beroep, maar ze pakken het op een verkeerde manier aan."