Lam Gods vanaf nu ook online te bekijken in ultrahoge resolutie

De buitenpanelen van het Lam Gods zijn vanaf nu ook online te bekijken in ultrahoge gigapixelresolutie op het Google Arts & Culture platform. Vanaf vandaag kunnen kunstliefhebbers wereldwijd het meesterwerk induiken en inzoomen op de allerkleinste details die het menselijke oog niet kan waarnemen.
www.johnstapels.com

Het project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Google Arts & Culture, Sint-Baafskathedraal en Lukas - Art in Flanders, dat digitale beelden voor Vlaamse musea en erfgoedcollecties beheert. Het project is een unieke vorm van publiek-private samenwerking in de culturele sector. 

Het Google Arts & Culture-team werd onlangs uitgenodigd in het Museum voor Schone Kunsten om alle buitenluiken van het altaarstuk, die net gerestaureerd waren, te fotograferen. De acht panelen werden gedurende twee dagen gedigitaliseerd met de Art Camera van Google. Die Art Camera heeft meer dan honderden close-ups gemaakt van de panelen. 

De binnenste panelen van het werk worden momenteel gerestaureerd in Gent en worden in 2019 aan het publiek voorgesteld. 

Tijdens de restauratiewerken werd overschildering (bijna 70% van de oppervlakte van de panelen) verwijderd. De kleuren evolueerden en er werden nieuwe iconografische elementen gevonden. De kleinste details zijn nu voor iedereen zichtbaar. 

Er is ook een online tentoonstelling waarin er meer verteld wordt over de geschiedenis van het werk. 

www.johnstapels.com