Maar klein aantal boetes in Antwerpse lage-emissiezone

2,72 procent van de voertuigen in de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen was in maart in overtreding. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in februari, toen de LEZ van start is gegaan en er nog geen boetes gegeven werden. Toen was nog 5,21 procent van de voertuigen in overtreding.

Sinds 1 februari is er in een deel van Antwerpen een lage-emissiezone ingesteld, waar sterk vervuilende voertuigen niet of enkel met een vergunning in mogen rijden. In februari werden er enkel waarschuwingsbrieven uitgedeeld en aan sensibilisering gedaan, en toen bleek dat 5,21 van de voertuigen in de zone in overtreding was.

Sinds begin maart wordt er wel beboet, en uit de cijfers van maart blijkt nu dat er 7,7 miljoen voertuigbewegingen geregistreerd werden, die uitgevoerd werden door een 760.000 voertuigen. En daarvan bleken er slechts 2,72 procent in overtreding. De Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud spreekt van een "heuse mentaliteitswijziging" en zegt dat de cijfers uitwijzen dat de LEZ "leeft".

15 procent van de voertuigen zijn buitenlands, 10 procent Nederlandse, 1 procent Franse en 4 procent andere. Van de Nederlanders voldeed in maart 95,26 procent aan de toegangsvoorwaarden. De bestaande verdragen met Nederland en Frankrijk zouden volgens juristen ook van toepassing zijn op overtreders van de toegangsvoorwaarden van de LEZ, en schepen probeert nu volop om ook de Franse en Nederlandse voertuigen automatisch te kunnen beboeten. Op termijn is het de bedoeling dat dat voor alle Europese voertuigen zou kunnen.