Macron ligt op kop in de Franse presidentiële race

In Frankrijk staat centrumkandidaat Emmanuel Macron op kop in de race naar de presidentsverkiezingen van komende zondag. Volgens een nieuwe peiling zou hij 25 procent halen, tegenover 22 procent voor Marine Le Pen. Een andere peiling geeft aan dat een kwart van de kiezers nog twijfelt voor wie ze gaan stemmen.

De verkiezingskoorts loopt op in Frankrijk, ook al omdat vier van de elf deelnemers aan de eerste ronde een reële kans maken om naar de tweede ronde door te stoten: Emmanuel Macron van centrumbeweging En Marche, Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National, François Fillon van het rechtse Les Républicains en Jean-Luc Mélenchon van het extreemlinkse "La France insoumise". 

Volgens de meest recente peiling zou Macron komende zondag 25 procent halen, Le Pen 22 procent, Fillon en Mélenchon elk 19 procent. In de tweede ronde zou Macron Le Pen verslaan met 66 procent, Fillon met 68 procent en Mélenchon met 60 procent. Ook Fillon en Mélenchon zouden de tweede ronde winnen van Le Pen. 

De campagne blijft razend spannend omdat de scores zo dicht bij elkaar liggen. Wat wel duidelijk lijkt, is dat Benoît Hamont van de socialistische PS terrein verliest. Hamon zou zelfs geen 10 procent meer halen. Bovendien geeft een kwart van de kiezers aan er nog niet uit te zijn voor wie ze zondag gaan stemmen.

Vanavond is er een laatste verkiezingsdebat op tv-zender France 2.

Meest gelezen