Man die agenten aanviel doorverwezen voor moordpoging in terroristische context

De Brusselse raadkamer heeft Hicham Diop, die op 5 oktober vorig jaar twee politie-inspecteurs aangevallen had in Schaarbeek, doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hij wordt vervolgd voor poging tot moord en opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade in een terroristische context, inbreuken op de wapenwetgeving en gewapende weerspannigheid.

De 43-jarige man viel op 5 oktober 2011 twee agenten aan in Schaarbeek. Een agent werd gestoken in de nek, de andere in de buik. Bij de arrestatie door een andere interventieploeg werd de dader in het been geschoten. Een derde agent liep een neusbreuk op. 

De raadkamer van Brussel heeft de man nu doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Brussel. Hij wordt vervolgd voor poging tot moord in een terroristische context, opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade in een terroristische context, inbreuken op de wapenwetgeving en gewapende weerspannigheid. Zijn broer werd buiten vervolging gesteld. 

Terroristisch motief?

Diop was gekend bij de veiligheidsdiensten voor zijn sympathieën voor en contacten met extremistische moslims. Bij zijn eerste ondervraging had de oud-militair ook verklaringen afgelegd die wezen in de richting van een terreurdaad. Bij zijn ondervraging door de politie verklaarde Hicham dat "zijn broer ook een strijder was", waarop die eveneens werd opgepakt. Volgens zijn advocaten had hij echter niets te maken met de steekpartij en leeft hij al jaren in ruzie met zijn broer.

Volgens zijn advocaten had Hicham Diop geen terroristische motieven. De aanval zou meer te maken hebben gehad met het feit dat Hicham Diop in 2011 aangereden werd door een voertuig van de federale politie.