Mogen binnenkort alle bedrijven hun 55-plussers betaald thuis laten?

ING België heeft het recht om 1.500 55-plussers betaald thuis te laten. Dat blijkt uit een juridisch onderzoek op verzoek van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), waarover De Tijd bericht. Het resultaat van het onderzoek opent de weg voor andere bedrijven om hetzelfde te doen.
CHASSENET / BSIP

ING België heeft onlangs beslist om tegen 2021 3.000 van de 9.000 banen te schrappen. Om veel gedwongen ontslagen te vermijden bood de bank zo'n 1.500 werknemers ouder dan 55 de mogelijkheid om hun loon grotendeels te behouden, zonder dat ze daar nog voor moeten werken.

Peeters noemde dit een "verkeerd signaal" en vroeg zijn administratie te onderzoeken of er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Uit het onderzoek blijkt nu dat daar geen sprake van is. Het resultaat kan gevolgen hebben voor andere bedrijven, die nu een gelijkaardige vertrekregeling kunnen uitwerken.

Peeters waarschuwt hiervoor, omdat deze maatregelen ingaan tegen de inspanningen van de regering om iedereen langer te laten werken. Hij vindt dat bedrijven hun sociale verantwoordelijkheid moeten nemen. "Niet door alles met geld op te lossen, wel door de werknemer te helpen aan een nieuwe job."

Arbeidsmarktspecialist Marc De Vos noemt de vertrekregeling van ING een "desastreus signaal". "Die mensen worden met een zak geld thuis gezet, waardoor ze totaal geen prikkel meer hebben om een nieuwe job te overwegen."