N-VA: "Rechtvaardige fiscaliteit ja, meerwaardebelasting nee"

Nog geen 24 uur nadat partijvoorzitter Bart De Wever leek aan te geven te willen praten over een compromis over een eerlijke fiscaliteit verduidelijkt de partij haar standpunt: een compromis over een rechtvaardige fiscaliteit kán, maar een meerwaardebelasting ziet ze niet zitten.

"De N-VA wil meegaan in de terechte verzuchting om meer rechtvaardigheid aan te brengen in de fiscaliteit", zegt Kamerlid Peter Dedecker. "Het is lang niet gezegd dat dit met een vorm van meerwaardebelasting zal zijn. Maar op de vraag of een groot socio-economisch compromis mogelijk is, is het antwoord 'ja'. Dat is zelfs absoluut noodzakelijk als we verder werk willen maken van de nodige hervormingen."

Gisteravond liet partijvoorzitter Bart De Wever in "Van Gils en Gasten" verstaan dat een compromis mogelijk was. "CD&V wil die meerwaardebelasting", klonk het. "Ook wij willen een pak dingen. Rond de tafel zullen we een compromis moeten vinden. Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit (voor CD&V hoort een meerwaardebelasting daarbij, nvdr.) is voor mij een legitiem idee. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld. Ik denk ook dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn."

"In het geven en nemen moet je ergens toe komen", ging hij voort. "Ik denk dat het kan. Maar hierover concrete dingen in een tv-studio zeggen, geeft morgen opnieuw ambras."

Vandaag noemt de partij een rechtvaardige fiscaliteit "eerbaar", maar ze voegt er meteen aan toe dat dit niet mag betekenen dat de fiscale druk stijgt of dat de middenklasse wordt getroffen. De partij vreest dat dit met een meerwaardebelasting wel het geval zal zijn. "Een meerwaardebelasting zien we niet zitten", klinkt het.

Eerder vanmorgen had CD&V-vicepremier Kris Peeters het nog over een "positief signaal" van De Wever, maar even later liet Open VLD bij monde van Kamerlid Luk Van Biesen weten resoluut tegen een meerwaardebelasting te blijven.