Opnieuw volledig bedrag voor woning lenen dankzij speciale verzekering?

Als het van Vlaams minister van Financiën Tommelein (Open VLD) afhangt, dan wordt het binnenkort weer mogelijk om de volledige aankoopsom voor een woning te lenen bij de bank. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Tommelein wil banken en verzekeraars rond de tafel brengen, om een nieuw soort verzekering uit te werken voor leningen met een hoog risico. Let wel: niet iedereen komt hiervoor in aanmerking.

Banken vragen vandaag de dag een aanzienlijke eigen inbreng, voor ze een woonlening afsluiten. De som die kopers zelf op tafel moeten leggen, kan oplopen tot 20 procent, exclusief registratierechten en notariskosten. "Ik wil dat zo veel mogelijk mensen een woning kunnen kopen, want dat is nog altijd een belangrijke vorm van sociale zekerheid. Een huis mag geen voorrecht zijn voor wie steun krijgt van familie", zegt Tommelein daarover. 

Daarom wil Tommelein een nieuw systeem uitwerken, specifiek voor gezinnen die structureel een lening kunnen afbetalen maar te weinig spaargeld hebben om als eigen inbreng op tafel te leggen bij de bank. "We gaan niet plots leningen geven aan mensen die ze niet kunnen terugbetalen. Maar wie in de mogelijkheid is om een lening af te betalen, maar niet meteen een bepaalde som op tafel kan leggen uit eigen zak, moeten wél een lening kunnen krijgen, voor de volle 100 procent", benadrukt Tommelein.

Hij wil samen met de verzekeraars een nieuwe verzekering uitwerken die deze leningen met een hoger risico voor de banken dekt. Enkele verzekeraars zouden daar oren naar hebben. Ze zouden ofwel een kredietverzekering, ofwel een waarborg aanbieden.

Nationale Bank

Een beslissing hierover is nog niet voor morgen. Tommelein heeft over formeel advies gevraagd aan de Nationale Bank. Die had eerder dit jaar net het omgekeerde voorgesteld: volgens hen moeten woonleningen voor meer dan 80 procent van het aankoopbedrag net moeilijker worden toegekend.

Bij die maatregel steigerde de bouwsector, waarop Tommelein hen, de verzekeraars en de banken rond tafel riep voor overleg. Volgens de Confederatie Bouw zou een speciale verzekering voor 2.000 gezinnen een duwtje in de rug kunnen zijn, om een eigen woning te verwerven. De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank. "Ik begrijp hun bezorgdheid over die 100 procent-leningen, maar het zou goed zijn als er een verzekering wordt uitgewerkt om dat risico in te dekken", aldus nog Tommelein.