Peeters: "Positief dat De Wever wil praten over meerwaardebelasting"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt het een positief signaal dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de deur op een kier zet voor een meerwaardebelasting. In "De ochtend" op Radio 1 bevestigt hij dat de federale regering nog voor de zomer hard gaat werken aan een aantal dossiers, waaronder die van de vennootschapsbelasting, de meerwaardebelasting en de activering van het kapitaal.

CD&V en N-VA doen hun uitsterste best om te tonen dat ze voortaan niet meer gaan ruziën en een streep onder het verleden hebben getrokken. Gisteravond gaf N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Van Gils en Gasten" aan bereid te zijn om over een meerwaardebelasting te willen praten.

Peeters neemt de uitgestoken hand aan in "De ochtend". "Ik vind het een positief signaal dat Bart De Wever heeft gezegd dat hij daarover wil praten", aldus Peeters. "Er is een engagement om vóór de zomer hard te werken aan een aantal dossiers." Voor alle duidelijkheid: "De vennootschapsbelasting, de meerwaardebelasting en de activering van kapitaal gaan ook op tafel komen." Peeters herhaalt dat een rechtvaardige fiscaliteit voor zijn partij een belangrijk punt blijft.

Na het geruzie met de N-VA van de voorbije weken doet de CD&V-vicepremier zijn best om mee de plooien weer glad te strijken. "U kan mij niet verleiden om uitspraken over andere collega's te doen."

Minder positief misschien is dat de regering niet langer een begrotingsevenwicht in 2018 nastreeft. "Dan moet je meer dan 5 miljard gaan saneren", zegt Peeters daarover. "Dat is een bedrag waarvan wij samen hebben gezegd dat dit eigenlijk niet doenbaar is. Wij willen geen hypotheek leggen op jobcreatie." Hij wijst er wel op dat er nog altijd een inspanning van 3 miljard moet gebeuren "om de begroting op het Europese spoor te houden".