PS zet ex-voorzitter Publifin André Gilles uit de partij

De PS zet André Gilles uit de partij. André Gilles kwam als voorzitter van de intercommunale Publifin in opspraak door vergoedingen voor vergaderingen die nooit hadden plaatsgevonden. "Vanaf heden maakt hij geen deel meer uit van de PS", laten de Franstalige socialisten in een mededeling weten.

André Gilles werd vanmiddag uit de partij gezet. "Hij maakt geen deel meer uit van de PS en zal geen enkel mandaat in naam van de PS meer kunnen opnemen", staat in een persmededeling te lezen.

De partij laat ook weten dat Gilles niet tegen de beslissing in beroep kan gaan.

Later deze maand beslist de partij ook over het lot van Stéphane Moreau. Ook hij was betrokken in het Publifin-schandaal.

Provinciebestuur

André Gilles was de voorzitter van de raad van bestuur van Publifin, en hij was voor de PS ook voorzitter van het provinciebestuur van Luik.

Publifin is een intercommunale van de provincie Luik, 76 Waalse gemeenten en de gemeente Voeren, die belangen heeft in allerlei holdings en bedrijven, die actief is in de media en de Waalse tegenhanger van Telenet heeft opgericht.

Eind vorig jaar barste het Publifin-schandaal los, toen aan het licht kwam dat meer dan 20 lokale mandatarissen royale zitpenningen opstreken om in nep-adviesraden te zitten, de "sectorcomités".

Bij de mandatarissen zijn er van alle partijen in Wallonië behalve de PTB, maar vooral de PS heeft met 13 mandatarissen boter op het hoofd. Bovendien is ook de top van Publifin vooral een PS-bastion.

André Gilles, die nu uit de partij is gezet, had eerder al zijn ontslag gegeven als voorzitter van de raad van bestuur van Publifin en als gedeputeerde van de provincie Luik.