Recordaantal van 1,3 miljoen voertuigen gecontroleerd tijdens flitsmarathon

Een recordaantal van 1,3 miljoen voertuigen werd gecontroleerd tijdens de 24-uur durende flitsmarathon van de politie. 2,46 procent van de bestuurders reed daarbij te snel. De politie blikt tevreden terug. "Enerzijds hebben we nog nooit zoveel mensen gecontroleerd, anderzijds zitten we ook aan het laagste overtredingspercentage ooit."

Van gisterenochtend 6 uur tot vanmorgen 6 uur hebben de federale wegpolitie en de lokale politie een flitsmarathon gehouden. In totaal controleerde de politie 1.359.856 voertuigen. 2,46 procent van de bestuurders reed te snel en 78 rijbewijzen werden ingetrokken. 

In vergelijking met de vorige editie in oktober 2016 werden er meer voertuigen gecontroleerd en werden er opvallend minder overtredingen vastgesteld. Toen werden 415.065 auto's gecontroleerd en reed 5,76 procent van de bestuurders te snel. 

De controles van deze zevende flitsmarathon werden zowel met vaste als met mobiele snelheidscamera's gehouden. 

"Overgrote deel van de bestuurders heeft zich aan de snelheid gehouden"

Koen Ricour van de federale wegpolitie benadrukt hoe uitzonderlijk de resultaten zijn. "Enerzijds hebben we nog nooit zoveel mensen gecontroleerd, anderzijds zitten we ook aan het laagste overtredingspercentage ooit. Dat wil zeggen dat het overgrote deel van de bestuurders zich eigenlijk aan de snelheid gehouden heeft. En dat was wat we wouden bereiken", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Met de actie wilde de politie vooral het onderwerp snelheid onder de aandacht brengen. Dagelijks vallen er gemiddeld twee doden op de Belgische wegen. De doelstelling is om tegen 2020 minder dan 420 doden op onze wegen te tellen - een halvering ten opzichte van vandaag.