Rusland verbiedt Getuigen van Jehova: "Gevaar voor de burgerrechten"

Het Russische hooggerechtshof heeft de geestelijke organisatie Jehova's getuigen verboden en bestempeld als extremistische organisatie. Het hof deed dat op vraag van het Russische ministerie van Justitie. Het hoofdkwartier in Moskou moet dicht en ook bijna 400 lokale kantoren moeten de deuren sluiten. De organisatie kan wel nog in beroep gaan.
AFP or licensors

Volgens de advocaat van het ministerie van Justitie betekent de diepreligieuze organisatie "een gevaar voor de Russen en de rechten van de burgers". Niet alleen moeten alle kantoren dicht, ook alle bezittingen van de organisatie zullen worden in beslag genomen.

"De organisatie is een gevaar voor de openbare orde en de veiligheid", klinkt het nog. Ook wordt het verbod op bloedtransfusies van de organisatie vernoemd. Dat is in strijd met de Russische gezondheidswetten, zegt de advocate.

Jehova's getuigen hebben in Rusland naar eigen zeggen zo'n 170.000 volgelingen. In ons land wordt de organisatie bestempeld als een sekte, maar ze mag wel vrij bewegen. Bij ons zijn er zo'n 30.000 mensen bij aangesloten.