Rutten: "Loyaliteit tussen partners betekent elkaars rode lijnen respecteren"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten sluit in een interview in "Terzake" een meerwaardebelasting uit. Daarover was de afgelopen dagen de discussie weer opgelaaid. CD&V is voor, N-VA houdt de deur op een kier, maar Open VLD zegt dus njet. "De rode lijnen van partijen moeten gerespecteerd worden", verduidelijkt Rutten.

De fractieleider in de Kamer voor de liberalen Patrick Dewael had eerder op de dag al gezegd dat een meerwaardebelasting "niet zou passeren". CD&V-voorzitter Wouter Beke wil zo'n belasting invoeren en N-VA sluit dat niet uit, maar de liberale coalitiepartner Open VLD wil dat rode lijnen worden gerespecteerd.

Voor Open VLD is het dus ronduit onbespreekbaar dat een meerwaardebelasting wordt ingevoerd. Voorzitster Rutten zei in "Terzake" vanavond: "Onze houding is niet veranderd. Met de PS in de regering hebben we dat nooit gedaan, het zou een beetje gek zijn om dat nu wel te gaan doen. Wij willen groei, zonder nieuwe belastingen op tafel te leggen."

"Niet omdat je iets gaat onderzoeken, dat je het ook gaat invoeren"

Volgens Wouter Beke staat een meerwaardebelasting in de beleidsverklaring, maar Rutten heeft die verklaring nog eens goed gelezen. "Daar staat in dat we een meerwaardebelasting zouden onderzoeken. De Raad van State heeft het onderzocht en er brandhout van gemaakt. Het is niet omdat je iets gaat onderzoeken, dat je het ook gaat invoeren."

Wat dan met de opening die N-VA-voorzitter Bart De Wever laat over het thema? "Als ik praat met Bart De Wever is het duidelijk, hij ziet dat niet zitten. We zijn allebei wel voor fiscale rechtvaardigheid, maar voor mij betekent dat lagere belastingen."

"We boeken resultaten met deze regering en ik ben een loyale partner, loyauteit betekent ook de rode lijn van de partners respecteren. Wij hebben gezegd in het begin dat een meerwaardebelasting een rode lijn is en dat moet gerespecteerd worden, maar over een rechtvaardige fiscaliteit, daar kunnen we gerust over praten", besluit Rutten.

Bekijk het volledige gesprek met Gwendolyn Rutten in "Terzake":