Staatssecretaris De Backer breekt vergunningen van drie windmolenparken op zee open

Staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) wil de drie laatste Belgische offshore windmolenparken toewijzen aan ontwikkelaars die ze met een minimum aan subsidies willen bouwen. Hij hoopt dat de ondersteuning van de windmolenparken zo een flink pak zal dalen.

De Backer verbreekt daarmee wel de bestaande afspraken, want de drie parken zijn jaren geleden toegewezen aan consortia die recht hadden op miljarden ondersteuning. Maar volgens De Backer is het juridisch perfect mogelijk de bestaande concessies te verbreken.

Hij kiest nu dus voor een systeem zoals in Nederland, Duitsland en Denemarken. Die vergunnen al langer parken aan de bieders die genoegen nemen met lagere subsidies. Vorig jaar nog kende onze regering aan twee parken ruim vier miljard euro subsidies toe. Maar de prijzen voor de offshore-ondersteuning zijn sindsdien helemaal in mekaar gestort. Vorige week nog haalde een ontwikkelaar twee Duitse offshoreparken binnen die zonder één cent subsidie zullen worden gebouwd.