Tekeningen van Picasso op krant onder de hamer

Het Nederlandse veilinghuis Vendu Notarishuis verwacht een opbrengst van twee- tot vierduizend euro voor twee tekeningen die Picasso in 1937 maakte in een krant. De Spaanse kunstenaar tekende onder meer twee figuurtjes op de voorpagina van de krant Treball een dag na het bombardement van Guernica in 1937.

Het lijken een paar krabbels, maar het zijn wel tekeningen van Pablo Picasso. Op donderdag 18 mei veilt Vendu Notarishuis in Rotterdam enkele tekeningetjes die de kunstenaar maakte op de rand van een krant.

Picasso creëerde ze volgens een woordvoerster voor de Nederlander Fred Schoonenberg, toen die als journalist verslag deed van de burgeroorlog in Spanje. Een van de tekeningen dateert van de dag na het bombardement van Guernica in 1937, waarop Picasso woedend reageerde. Het drama leidde ook tot één van zijn beroemdste werken, dat in Madrid nog dagelijks drommen bezoekers trekt.

Twee tekeningen zijn gemaakt op afleveringen van de krant Treball diari dels treballadors de la ciutat i del camp en twee op de krant Treball Organ central del Partit Socialista Unificat de Catalunya. Eén van de vier veilinglots is overigens niet veel meer dan een ingekleurd portretje van Stalin.

Ze zijn ingebracht door een particulier. Het Vendue Notarishuis verwacht voor de Guernica-tekening een bedrag tussen de twee- en vierduizend euro en voor de andere minstens duizend.