Vluchtelingen eisen schadevergoeding van mensensmokkelaar

In Brugge is gisteren het proces begonnen tegen een Roemeense vrachtwagenchauffeur die terecht staat voor mensensmokkel. Het opvallende is dat zijn slachtoffers, vijf Iraniërs die ondertussen asiel aanvroegen in Duitsland, een schadevergoeding vragen aan hun mensensmokkelaar. Het is de eerste keer dat dit gebeurt.

De Iraanse vluchtelingen raakten tot in Zeebrugge en kwamen daar in contact met een Roemeense vrachtwagenchauffeur. Die beloofde hen via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen. De smokkelpoging kostte de vijf vluchtelingen in totaal 7.000 euro. Maar 6 maanden later waren ze nog niet weg uit Zeebrugge. Uiteindelijk stak de Roemeen hen dan toch in een vrachtwagen, maar daar werden ze onderschept door de Belgische scheepvaartpolitie.

Zelf bewijs verzamelen

De Iraniërs bleken heel vooruitziend geweest te zijn: ze hadden opnames van telefoongesprekken met hun mensensmokkelaar en foto’s van de man. Op die manier kon de politie de Roemeen identificeren. Het is heel uniek dat slachtoffers van mensenhandel zelf zoveel bewijzen kunnen leveren. Waarschijnlijk zijn ze een paar keer te veel bedrogen en verklaart dat hun voorzichtigheid.

"Het is één van de eerste keren dat vluchtelingen babbelen”, zegt hun advocate Sylvie Micholt. “Het is ook dankzij de scheepvaartpolitie, die het vertrouwen van die mensen kon winnen, dat het parket in staat is geweest om die man met naam en toenaam heel snel te identificeren. “Dit is een hele vooruitgang: meestal worden vluchtelingen teruggestuurd naar hun land, maar deze zaak is anders aangepakt, en ik denk dat dat heel goed is in de strijd tegen mensenmokkel.”

Schadevergoeding?

Of de vluchtelingen een schadevergoeding zullen krijgen, hangt in de eerste plaats af van de vraag of de man veroordeeld zal worden. Het is pas na een veroordeling dat ze recht hebben op een bedrag. Het openbaar ministerie heeft alvast 30 maanden effectieve celstraf gevorderd, maar wel bij verstek, want de beklaagde is spoorloos.

Een belangrijke vraag is ook of ze het bedrag dat ze betaald hebben voor de overtocht, 1.400 euro elk, als materiële schadevergoeding kunnen vragen. Het gaat immers over een illegale overeenkomst en die bedragen kunnen in principe niet terug gevraagd worden. De rechter zal hierover moeten oordelen. Een vonnis wordt verwacht op 3 mei.

Meest gelezen