195 banen zijn in gevaar bij Vinçotte

Bij Vinçotte verliezen mogelijk 195 mensen hun baan als gevolg van een "strategisch transformatieplan". Dat meldt het inspectie- en certificatiebedrijf na een buitengewone ondernemingsraad. De vakbonden reageren geschokt en dreigen met acties.

De werknemers van Vinçotte krijgen vandaag slecht nieuws te horen. Mogelijk verliezen liefst 195 onder hen hun baan, zo meldt het inspectie- en certificatiebedrijf. Dat is beslist op een speciale ondernemingsraad.

"Vinçotte moet moderniseren om zijn toekomst veilig te stellen", luidt het in een mededeling. "We moeten investeren in modernisering en innovatie om ons aan de evolutie van de behoeftes van onze klanten aan te passen. We voeren een strategisch transformatieplan uit dat in grote lijnen op de Benelux terugplooit en dit afgestemd op de noden van onze klanten en een groeiende digitalisering."

"De implementering van deze strategie heeft mogelijk een sociale impact: 195 medewerkers van Vinçotte in België verliezen mogelijk hun baan."

Het bedrijf geeft voorts aan dat het de jongste jaren steeds meer marktaandeel verliest terwijl het net deel uitmaakt van een groeiende markt. Zo is het marktaandeel van Vinçotte in België sinds 2009 gedaald van 64 procent tot 50 procent. Op dit moment werken in ons land zowat 1.700 mensen bij het bedrijf.

CEO: "Eigenlijk is Vinçotte te lang blijven stilstaan"

"Vinçotte was en is het keurmerk van kwaliteit", vertelt CEO Marc Croon aan VRT Nieuws. "We zijn een oerdegelijk bedrijf gekenmerkt door excellent vakmanschap en een grote expertise. Helaas is dat vandaag niet meer voldoende. We zijn niet langer weerbaar om de concurrentie en de veranderende behoeftes van de klanten het hoofd te bieden. Eigenlijk is Vinçotte te lang blijven stilstaan."

"Ons strategisch plan is erg ambitieus. Het telt 3 luiken. Ten eerste investeren we 17 miljoen euro in nieuwe IT-systemen die de werkprocessen moeten verbeteren en digitaliseren. Daarnaast gaan we ook een degelijk aankoopproces opzetten om de noodzakelijke besparingen te realiseren."

"Ten tweede gaan we op onze essentie terugplooien door te focussen op commercieel en operationeel leiderschap in de Benelux. Momenteel zitten we verspreid over 18 landen buiten de Benelux, maar die filialen dragen niet bij tot het welzijn van het bedrijf."

"Ten derde transformeren we naar een meer klantgerichte benadering. In plaats van ons technisch of functioneel te organiseren, gaan we ons op klantgerichte segmenten richten. Zo kunnen we meer diepgang bereiken en meer specifiek advies geven."

Vakbonden dreigen met acties tegen de plannen

De vakbonden bij Vinçotte reageren geschokt op de plannen van de directie om bijna een op de negen werknemers te ontslaan.

"Wij zijn echt geschokt. We gaan zeker reageren met acties. Deze directie heeft geen nood aan overleg. Het gaat niet enkel over de 195 bedreigde banen, het gaat ook over alle arbeids- en loonsvoorwaarden. Wij hebben daar cao’s over afgesloten, maar die goede arbeidsvoorwaarden worden plots van tafel geveegd. Ze gaan de cao’s opzeggen", zegt Geertje Troch van de christelijke vakbond.

De christelijke en socialistische vakbond dreigen alvast met een staking begin volgende maand.