"In de naam van het volk": dit wil Marine Le Pen voor Frankrijk

"In de naam van het volk" is de slagzin van de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen van het Front National. En dan gaat het - uiteraard - om het Franse volk. Frankrijk uit de EU, strikte grenzen en dito migratiebeleid en een "terugkeer naar de orde". Daar stuurt Le Pen op aan. Haar economische beloftes kleuren dan weer eerder links.

Frexit en de Franse frank

"Une France libre" (een vrij Frankrijk). Daarmee opent het programma van de frontvrouw van het Front National. Le Pen wil naar eigen zeggen de soevereiniteit teruggeven aan haar land, en daar hoort een uitstap uit de Europese Unie zoals die vandaag vorm is gegeven. Hét objectief van Marine Le Pen is een Europa dat de "wetgevende, territoriale en economische onafhankelijkheid" van de naties respecteert.

Zo'n beslissing wil Le Pen als president van Frankrijk evenwel niet zomaar nemen. Ze wil eerst onderhandelen met de andere Europese landen en dan de vraag voorleggen aan de Fransen in een referendum. Dat referendum zou er al binnen de 6 maanden na haar intrek in het Elysée komen.

Daarmee samenhangend - maar kennelijk niet afhankelijk van een referendum - wil Marine Le Pen ook de nationale munt terug invoeren. Met andere woorden: de franc français zou met president Le Pen opnieuw het betaalmiddel worden in Frankrijk. Franse bedrijven zouden wel nog kunnen werken met de gemeenschappelijke Europese munt de ECU, zoals die bestond voor de euro. Met een nationale munt hoopt Le Pen de competitiviteit van de Franse economie te herstellen.  

Een stop op de migratie

Incontournable in de politiek van het FN is het thema migratie, en dan vooral de beperking ervan. Een van de eerste maatregelen die Marine Le Pen belooft te ondernemen als ze president wordt, is een moratorium op migratie. De eerste weken zou geen enkele vluchteling of asielzoeker papieren kunnen krijgen. Dat moet Frankrijk volgens Le Pen in staat stellen om een stand van zaken te maken en uiteindelijk te komen tot een quotum van maximaal 10.000 legale migranten per jaar.

Daarnaast wil president Le Pen de gezinshereniging afschaffen, de regularisering van mensen zonder geldige papieren onmogelijk maken en een einde maken aan het Frans-worden dankzij een huwelijk. In het algemeen zou het asielrecht met Marine Le Pen in het Elysée een stuk strenger worden en Frankrijk zou ook uit de Schengenzone stappen om de eigen grenzen te bewaken.

"Terrorisme volledig uitroeien"

Frankrijk werd de voorbije jaren hard getroffen door terrorisme. Ook dat thema snijdt Le Pen aan in haar programma en daarmee probeert ze zich sterk te profileren. Ze belooft het terrorisme en het islamistisch fundamentalisme volledig met de grond gelijk te maken.

Alle buitenlanders die bekendstaan als "fiché S" (een bedreiging voor de veiligheid van de staat) moeten het land uit, extremistische moskeeën moeten dicht en wie banden heeft met een jihadistisch netwerk verliest de Franse nationaliteit in het geval van dubbele nationaliteit. Fransen die op de een of andere manier een band zouden hebben met een terroristische organisatie wil Le Pen preventief opsluiten.

Meer in het algemeen wil Marine Le Pen naar eigen zeggen de orde herstellen in Frankrijk. Ze wil daarvoor 15.000 extra agenten en gendarmes in dienst nemen, de volgende 5 jaar liefst 40.000 extra gevangenisplaatsen creëren en opnieuw een dienstplicht invoeren.

Pensioen terug naar 60 jaar

Daar waar het migratie- en grenzenbeleid van Le Pen zich in het extreemrechtse spectrum situeert, zijn de economische beloftes van de FN-presidentskandidate eerder links-protectionistisch te noemen.

Een van de meest opvallende maatregelen hier is het terugbrengen van de pensioenleeftijd naar 60 jaar. Bij het Front National geen sprake van een verhoging van de werkduur. En Le Pen wil ook de koopkracht van de gewone Fransman omhoog krijgen: zo belooft ze een premie voor de kleine verdieners en kleine pensioenen van zo'n 80 euro per maand, een premie die gefinancierd wordt met een taks op import.

Om de werkloosheid onder de Fransen terug te dringen, wil Marine Le Pen ten slotte bedrijven een extra belasting opleggen als ze een buitenlander tewerkstellen. 

imago stock&people