Aanslag in Parijs kan "gamechanger" zijn voor de campagne

De aanslag in Parijs van gisteravond zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Het thema van de terreur was wat weggedeemsterd, maar staat nu weer helemaal op de agenda, niet alleen op die van de politiek, maar ook op die van de man in de straat.

"Het thema van islam en veiligheid is weer terug van weggeweest", zegt Tinneke Beeckman, filosofe en Frankrijk-kenner. "Het was wat op de achtergrond geraakt, ondanks de aanslagen in Londen en Berlijn. Tijdens de campagne ging het onder meer over economie, over Europa of over politieke vernieuwing. Maar een echt thema sprong er tot nu toe niet uit."

Beeckman denkt dat een aanslag zo kort voor de eigenlijke stembusgang grote gevolgen kan hebben. "Niet alleen omdat de media ermee bezig zijn, maar vooral omdat het de gesprekken tussen de mensen beheerst. Die gesprekken zullen ze meenemen in het stemhokje. Denk maar aan wat er in Spanje is gebeurd in 2004, toen de aanslagen in Madrid mee tot een politieke aardverschuiving hebben geleid."

Net omdat de campagne zo goed als ten einde is, is er volgens Beeckman ook minder risico op beschuldigingen van politieke recuperatie.

Veel emoties, weinig ideeën

Volgens Tinneke Beeckman zullen vooral de rechtse kandidaten van de gebeurtenissen van gisteravond profiteren. "Marine Le Pen in de eerste plaats, maar zeker ook François Fillon. Vergeet niet dat hij een boek over de radicale islam heeft gepubliceerd en dat hij in het verleden al vaker heeft gezegd dat de financiering van godsdiensten uit het buitenland moet worden aangepakt." Fillon staat trouwens ook voor een strenger migratie- en veiligheidsbeleid.

"Je hoort zeggen dat dit goed is voor het Front National", zegt Armand Heroguel. Als professor Nederlands aan de universiteit van Roubaix kan hij zich geen partijpolitieke uitspraken veroorloven. "Op radiozender France Culture heb ik gehoord dat deze campagne zowat de eerste campagne met veel emoties en weinig ideeën is. Denk maar aan de emotionele reacties op de aanslagen en de geringe aandacht voor het programma van de verschillende kandidaten."

Heroguel verwacht een spannende eindstrijd komende zondag. "Ik denk dat het de eerste keer is dat je met vier kandidaten zit die allemaal rond de 20 procent scoren in de peilingen. Vroeger had je meestal twee of hoogstens drie kandidaten die uit het pak sprongen." Bovendien zijn er ook nog veel onbesliste kiezers, en dat kan leiden tot verrassingen op verkiezingsdag.