Aanslag op agenten in Parijs: wat weten we tot nog toe?

Bij een aanslag op de Champs-Elysées in Parijs is een agent gedood. Twee andere agenten en een toerist raakten gewond. Wat weten we intussen? Een overzicht.
AFP or licensors

Omstreeks 20.50 uur gisteravond parkeerde een wagen zich vlak bij een politiecombi op de Champs-Elysées. Een man stapte uit en opende met een automatisch vuurwapen, mogelijk een kalasjnikov, het vuur op de agenten die zich in het voertuig bevonden. Daarna liep hij weg en schoot hij op andere politieagenten die in de buurt waren. Hij werd uiteindelijk zelf doodgeschoten door de politie.

Eén agent werd doodgeschoten. Twee anderen raakten gewond, van wie er een zeer erg aan toe is. Ook een toerist raakte lichtgewond door kogelfragmenten.

De aanslag werd een uur na de feiten opgeëist door terreurgroep IS, die in het bericht sprak over dader "Abu Yussuf al-Belgiki". Die naam zou impliceren dat de man afkomstig is uit ons land, of er zou gewoond hebben. De Belgische veiligheidsdiensten spraken echter meteen tegen dat de dader een Belg is. Intussen weten we met zekerheid dat het om een Fransman gaat. Een Antwerpenaar wiens naam gisteren was opgedoken als mogelijke dader, heeft zich vannacht aangegeven bij de politie. Hij ontkent elke betrokkenheid. Volgens het parket is er voorlopig geen sprake van een link met ons land.

De Parijse procureur François Molins liet tijdens een persconferentie weten dat de dader bekend is en werd geïdentificeerd, maar dat de identiteit nog niet wordt bekendgemaakt om het onderzoek niet te schaden. De politie gaat uit van een terreurdaad.

Volgens Franse media gaat het om een 39-jarige Fransman die bekendstond bij de bevoegde diensten als geradicaliseerd. Hij probeerde eerder al agenten te doden en werd daarvoor veroordeeld tot 15 jaar cel. Lees meer over het profiel van de dader in dit artikel.

Vannacht zijn huiszoekingen gehouden in de woning van de dader in Chelles, nabij Parijs, en ook elders, om na te gaan of hij mogelijk medeplichtigen had.

Zondag vindt in Frankrijk de eerste ronde plaats van de presidentsverkiezingen. Marine Le Pen en François Fillon hebben hun campagne-activiteiten van vandaag opgeschort.