Aanslag Parijs overschaduwt laatste tv-optreden Franse presidentskandidaten

Voor de laatste maal voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen hebben alle kandidaten in een tv-programma opgedraafd in een poging de kiezer te overtuigen. Het gebeuren raakte al snel overschaduwd door de aanslag in Parijs die tijdens de uitzending plaatsvond.

"15 minutes pour convaincre" ("15 minuten om te overtuigen"). Onder die noemer heeft France 2 gisteravond alle 11 kandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen in de studio uitgenodigd om hun standpunten een laatste keer duidelijk te maken voor de eerste ronde van komende zondag. Zoals de titel doet vermoeden, kreeg elke kandidaat daarbij 15 minuten spreektijd.

Hoewel het de bedoeling was de kandidaten het vuur aan de schenen te leggen over economie en wereldproblemen, stond de avond al snel in het teken van de aanslag op politieagenten in Parijs die in de loop van de uitzending plaatsvond.

Grote kleppers als Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise en Marine Le Pen van Front National waren toen al aan bod gekomen. Het was Emmanuel Macron van En marche! (kleine foto) die de aanslag als eerste ter sprake bracht. "De eerste taak van een president is om te beschermen", zei hij. "Deze dreiging zal voortaan deel van het dagelijkse leven uitmaken."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Staatsmanschap

"Helemaal op het einde mochten alle kandidaten nog een minuut of 2 een soort slotwoord uitspreken", zegt Frankrijkkenner Rony Van Gastel in "De ochtend". "Daarbij hebben ze allemaal naar de aanslag verwezen. Zeker de grote kandidaten zeiden daarbij dat de strijd tegen terreur en extremisme een prioriteit blijft."

"Hier en daar was sprake van accentverschillen. François Fillon van Les Républicains (kleine foto) maakte een ernstige indruk en sprak zijn tijd zelfs niet vol. Hij zei dat het geen moment was om campagne te voeren. Op die manier liet hij zijn staatsmanschap spreken."

Ook Le Pen verwees naar de aanslag in haar slotwoord. "De voorbije dagen had ze al een paar keer herhaald dat de vorige aanslagen in Frankrijk niet zouden hebben plaatsgevonden indien zij president was geweest", zegt Van Gastel. "Dat leverde haar veel kritiek op. Nu stelde ze dat de ordediensten niet het medeleven van de kandidaten nodig hadden, maar wel meer middelen om hun werk te kunnen doen."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Bevallingsverlof

Verrassingen heeft "15 minutes pour convaincre" niet opgeleverd. 3 dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zijn de standpunten en de programma's van alle kandidaten al tot in den treure geanalyseerd en herkauwd.

Fillon heeft wel een storm van verontwaardiging op sociale media veroorzaakt door te insinueren dat journalist en vragensteller Léa Salamé zijn programma niet helemaal heeft begrepen, omdat ze een tijdje in bevallingsverlof is geweest, een uitspraak die veel kijkers in het verkeerde keelgat is geschoten.

Het is niet de eerste keer dat Fillon zich in nesten werkt met uitspraken over een zwangerschap. Eerder verklaarde volksvertegenwoordiger Nathalie Kosciusko-Morizet van Les Républicains dat hij haar tijdens zijn tijd als premier heeft gezegd dat ze naar een ministerpost kon fluiten omdat ze zwanger was. Op de Franse radio heeft hij zich later geëxcuseerd voor die "misplaatste grap" ("mauvaise plaisanterie").

BEKIJK: De integrale uitzending van "15 minutes pour convaincre"

11 kandidaten die elk 15 minuten aan het woord zijn en nadien ook nog een slotwoord mogen uitspreken: dat levert een marathonuitzending van bijna 4 uur op. Wie de moed heeft, kan "15 minutes pour convaincre" hieronder integraal herbekijken:

Meest gelezen