Armoede-experts moeten scholen helpen met onbetaalde facturen

Armoede-experts gaan scholen begeleiden om te vermijden dat ouders de schoolfacturen van hun kinderen niet kunnen betalen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft daarvoor een proefproject gestart. Scholen blijven nu vaak zitten met onbetaalde facturen en schakelen daarvoor soms incassobureaus in.

Volgens een recent onderzoek blijft 7 op de 10 scholen zitten met onbetaalde facturen. Hierdoor lopen de scholen vaak duizenden euro's mis, terwijl ze dat geld meestal zelf erg nodig hebben. Sommige scholen zien zichzelf genoodzaakt om incassobureaus in te schakelen om het geld te recupereren. Om dit in de toekomst te voorkomen, heeft bevoegd minister Crevits een proefproject uitgedokterd dat vanaf september in 30 scholen zal lopen.

Experts uit de armoedesector gaan scholen begeleiden om te vermijden dat die ouders hun facturen onbetaald laten. Zo wordt gefocust op het beperken van de kosten aan de ouders. Zijn alle kosten noodzakelijk, zijn er geen goedkopere alternatieven. "Je kan mooie activiteiten doen, zonder dat het onmiddellijk heel erg duur is", maakt Crevits zich sterk. "Als je cultuur wil bezoeken, kun je bijvoorbeeld een beroep doen op lokale cultuurorganisaties."

Daarnaast wordt er ingezet op communicatie met de ouders. Scholen worden opgeroepen om op voorhand te communiceren over kosten die er zitten aan te komen tijdens de loop van het schooljaar, zodat ouders niet voor financiële verrassingen komen te staan. Het project wil ook inzetten op een betere band met de ouders. Bij een hechtere band zou de kans groter zijn dat de factuur wordt betaald.

De laatste peiler van het project is "menselijkheid", om te voorkomen dat scholen incassobureaus inschakelen, zoals nu steeds vaker gebeurt, maar waardoor de gezinnen op bijkomende kosten stuiten en onder druk worden gezet. Experts uit de sector moeten de scholen bijbrengen hoe ze op een sociale en menselijke manier hun geld kunnen krijgen.

Jasper Jacobs

Meest gelezen