Bedrijfscoach: "Menstruatieverlof is keihard nodig"

Meisjes en vrouwen die in hun menstruatie zitten, moeten vrij krijgen op school en op het werk. Het is de opvallende boodschap die Peter de Vroed in heel Nederland probeert te verkondigen. "Mijn vriendin had vroeger een menstruatie van zeven dagen en dus had ze ook zo lang pijn. Nu ze rust, duurt het nog maar anderhalve dag."

Jarenlang coachte Peter de Vroed andere ondernemers en dus kwam hij geregeld in contact met andere zakenmensen. Op een dag vertelde een vrouwelijke leidinggevende dat ze haar werk afstemde op de "seizoenen" van de menstruatie. Grote besluiten nam ze enkel de twee weken na de menstruatie, de week voor het moment hield ze vrij voor bezinning. En tijdens de bloedingen was er tijd voor platte rust.

De visie inspireerde De Vroed en hij stelde aan zijn vriendin voor om hetzelfde te doen. Twee jaar later heeft hij er een heus bedrijfje rond, met een instructieboek, workshops en binnenkort ook een internetcursus. Zijn boodschap? "Vrouwen, luister naar uw lichaam en blijf thuis tijdens de menstruatie."

Meesten gaan gewoon door

"Uit eigen onderzoek blijkt dat menstruatieverlof keihard nodig is", zegt De Vroed aan VRT Nieuws. "We hebben de afgelopen jaren met zo'n 1.600 vrouwen en meisjes gesproken. 90 procent daarvan zegt dat ze totale rust zou nemen tijdens de menstruatie als ze mochten kiezen. Maar de meesten gaan gewoon door met hun verplichtingen, zoals werk en school."

Want volgens De Vroed is het duidelijk: vrouwen hebben behoorlijk wat last van de menstruatie. "Bij jonge meisjes zijn de krampen nog heviger en toch worden zij verplicht om mee te doen in de lessen lichamelijke opvoeding. Hoe kunnen zij zich uberhaupt concentreren? We zijn 2017, ik denk dat er mogelijkheden genoeg zijn om lessen te volgen via de webcam."

Of zijn idee ook realistisch is? Die vraag vindt de Nederlander zelfs overbodig. "Mijn vriendin luistert nu naar haar lichaam en neemt rust tijdens de menstruatie. Vroeger duurde de menstruatie bij haar zeven tot acht dagen en had ze ook zo lang pijn. Die periode was ze minder productief, maar ook de andere weken had ze daar nog last van. Nu ze rust neemt, duurt haar menstruatie nog maar anderhalve dag. Welke werknemer zou daar niet voor kiezen?"

Dat het voorstel behoorlijk wat geld zou kosten, is volgens de Nederlander niet correct. "Het zou net geld opleveren. Zo'n 60 procent van het ziekteverzuim bij vrouwen zou menstruatiegerelateerd zijn. Dat gaat om miljoenen die bespaard zouden worden. Sommigen zeggen dat er misbruik van zou worden gemaakt. Maar noem mij eens één maatregel waar geen misbruik van wordt gemaakt. Is dat een reden om te negeren wat het lichaam van 1,5 miljoen vrouwen aangeeft?"

"Men-struatie-challenge"

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, trekt De Vroed door Nederland met zijn "men-struatie-challenge". Met een setje elektroden op de onderbuik wil hij zo mannen laten voelen wat vrouwen elke maand voelen. "Hun reactie is altijd zeer duidelijk: met deze pijn kan je niet werken. Ook bedrijfsleiders vinden dat. Je merkt dat de visie erop stilaan aan het veranderen is."

"Velen vinden het vreemd dat een man hiervoor in de bres springt", besluit de Nederlander nog. "Heel wat vrouwen hebben er in het verleden al over gesproken en over geschreven, maar zij worden niet gehoord. Het is net als een man ervoor opkomt, dat het nieuws wordt."

Verdeelde reacties

De reacties uit Nederland zijn hoe dan ook verdeeld. "Sommigen vinden dat we met mijn voorstel terug in de tijd gaan, maar volgens mij is het omgekeerde waar. We leven momenteel nog steeds in een situatie die veertig jaar geleden is ontstaan en waarin we zeiden dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Maar dat is niet zo. Vrouwen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Hun lichaam zit anders in elkaar. Daar moeten we rekening mee houden."

Vanuit de politiek is er nog geen reactie gekomen. Zij zullen wellicht pas op de kar springen als er ook wetenschappelijk onderzoek is dat de feiten aantoont, zo zegt hij. Dat onderzoek wordt binnen twee maanden afgerond. "Wellicht komt dan het debat op gang."