Belgische fotograaf Frederik Buyckx is "fotograaf van het jaar"

De Belg Frederik Buyckx, freelance fotograaf voor de krant De Standaard, heeft de prijs voor fotograaf van het jaar gewonnen van de Sony World Photography Awards 2017. Hij kreeg de prijs voor zijn fotoserie "Whiteout". Dat heeft de World Photography Association bekendgemaakt.
© Frederik Buyckx, Belgium, Photographer of the Year, Professional, Landscape, 2017 Sony World Photography Awards

Buyckx was winnaar in de categorie landschappen voor professionals. De jury koos de fotograaf van het jaar uit de winnaars in de tien professional-categorieën. "Ik heb voor een serie landschappen gekozen om terug te keren naar de essentie van het kijken naar fotografie", zegt juryvoorzitster Zelda Cheatle. "Een landschap wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is centraal in ons bestaan. Ik hoop dat deze award veel fotografen zal inspireren om foto's te nemen van onze geweldige leefomgeving."

De fotoserie is gemaakt in afgelegen gebieden in de Balkan, Scandinavië en Centraal-Azië. "De natuur ondergaat een merkwaardige transformatie wanneer de winter komt, wanneer sneeuw en ijs het landschap beginnen te domineren en wanneer mens en dier met het extreme weer moeten omgaan. De reeks legt deze strijd tegen verdwijning onder de loep", zegt Buyckx er zelf over.

"Wou ervaren hoe het is om zo dicht mogelijk bij natuur te leven"

Buyckx heeft wel getwijfeld om de foto's in te sturen. "Ik ben helemaal geen landschapsfotograaf", zegt hij in De Morgen. "Ik ben een documentairefotograaf en ik heb in eerste instantie een reeks foto's ingestuurd voor een andere categorie, over een semi-nomadisch volk in Kirgizië. Maar zowel in Kirgizië als op een paar andere plekken had ik ook enkele sterke landschapsfoto's gemaakt, dus ik dacht: waarom ook niet?" 

Als fotograaf ging hij bewust op zoek naar het contact met de natuur. "Ik wou ervaren hoe het is om zo dicht mogelijk bij de natuur te leven, want ik heb de indruk dat we vergeten zijn hoe dat moet. In België valt er eens een centimeter sneeuw en het land valt stil. In Kirgizië ben ik bij min 30 met mensen op een paard de bergen in getrokken en als je dan hun advies niet volgt, overleef je dat niet. Die kracht van de natuur en het respect dat die mensen daar voor opbrengen, daar was ik naar op zoek." 

Alle winnende en genomineerde beelden van de Sony World Photography Awards zijn van 21 april tot 7 mei te bezichtigen in het Londense Somerset House. Ook zal er een selectie te zien zijn van niet eerder getoonde zwart-witfoto's uit het begin van de carrière van de Britse fotograaf Martin Parr, die de prijs voor "Outstanding contribution to photography" kreeg.