Brussels Airlines wil met nieuwe formule meer toeristen naar ons land halen

Buitenlandse toeristen kunnen voortaan met een ticket van 149 euro met het vliegtuig naar België reizen, er onbeperkt met de trein rijden en enkele attracties bezoeken. Het initiatief komt van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, die hoopt het toerisme weer op niveau te brengen na de aanslagen van vorig jaar.

De "Hi Belgium Pass" is een samenwerking tussen Brussels Airlines, Brussels Airport, NMBS en verschillende toeristische diensten in ons land. "Alle partners leverden een aanzienlijke bijdrage om de Pass zo voordelig te maken", klonk het op een persconferentie. En ook: "Eendracht maakt macht."

"België heeft na de aanslagen van 22 maart vorig jaar aan aantrekkingskracht verloren. Het gaat ondertussen al beter, maar we zijn nog niet waar we zouden moeten zijn. Er zijn fantastische PR-initiatieven geweest, maar we hadden echt een product nodig", legt Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines, uit.

"Ongelofelijk product"

Voor Sophie Dutordoir was het een van de eerste persconferenties sinds ze NMBS-baas is. "Ik ben blij te zien hoe modern de NMBS vandaag al is. We zijn er op minder dan twee maanden in geslaagd een ongelofelijk product in de markt te zetten. Dat gaan we blijven aanmoedigen in de komende jaren", zei ze. "Toeristen komen graag naar België omdat het hier op culinair vlak heerlijk vertoeven is, maar we beschikken ook over een mooi historisch patrimonium. Zelf beschikken we vlak bij die toeristische trekpleisters over goed uitgeruste stations. En die stations behoren zelf tot het eigentijdse patrimonium. Denk maar aan Antwerpen-Centraal, Luik-Guillemins of Brussel-Centraal."

Dutordoir wees er ook op dat de NMBS het toeristen erg gemakkelijk maakt, met een station vlak onder de luchthaven in Zaventem. "Dat station heeft een ongelofelijke groei gekend sinds 2015. Alleen al in het eerste trimester van dit jaar hebben we er 1,2 miljoen reizigers ontvangen. Dat zijn er 30 procent meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden."

"Dit is uniek"

Ook Toerisme Vlaanderen is een enthousiaste partner, zegt senior adviseur Raf De Bruyn. "Ik ken geen gelijkaardige formule in de wereld. Dit is uniek voor de toeristische sector, die een belangrijke economische actor is. We zullen dit project ondersteunen in onze buitenlandse kantoren. We zullen alle toeristische aanbieders die we kennen, ermee kennis laten maken. En waarom zou dit project niet nog uitgebreid kunnen worden, bijvoorbeeld met De Lijn, de TEC en de MIVB? "

50 luchthavens, 18 landen

De "Hi Belgium Pass" is enkel geldig voor toeristische uitstapjes in een (verlengd) weekend, vertrekkend met Brussels Airlines vanuit 50 luchthavens in 18 verschillende Europese landen naar Brussels Airport. De formule is woensdag al in stilte online gelanceerd en volgens Brussels Airlines hebben al meteen een zeventigtal buitenlandse toeristen ingetekend. Het aanbod is nog volledig dit jaar geldig, maar verschillende partners hopen dat het nog langer kan duren.

Toerisme in Brugge komt stilaan opnieuw op gang

In Brugge komt het toerisme stilaan weer op gang. Vorig jaar waren er zo maar even 16,5 procent minder bezoekers dan het jaar ervoor, vooral door de aanslagen. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers, maar volgens de sector wordt het stilaan beter.