Doodstraf na 12 jaar opnieuw uitgevoerd in Amerikaanse staat Arkansas

De Amerikaanse staat Arkansas heeft voor het eerst sinds 2005 een gevangene geëxecuteerd met een dodelijke injectie. Een farmaceutisch bedrijf had zich daartegen verzet, omdat ze niet wilden dat hun product daarvoor werd gebruikt, maar de rechtbank gaf toch groen licht.

De geëxecuteerde man (51) zat al 20 jaar in de dodencel, voor de moord op zijn buurman. Al die tijd hield hij vol dat hij onschuldig is. Gisterenavond lokale tijd heeft hij een dodelijke injectie gekregen. Zijn terechtstelling was daarvoor al twee keer op het laatste nippertje uitgesteld. 

De executie gebeurde quasi meteen nadat een hogere rechtbank daarvoor de toestemming had gegeven. Een farmaceutisch bedrijf had de terechtstelling nog proberen tegen te houden via een kort geding, omdat het niet wil dat zijn medicijn daarvoor wordt gebruikt. Er was haast bij de beslissing, want het bewuste product naderde zijn vervaldatum en zou weldra niet meer gebruikt kunnen worden.

Deze maand zouden er nog 7 mensen geëxecuteerd worden in Arkansas, al staat de effectieve uitvoering daarvan nog ter discussie. Vier executies zijn al uitgesteld.

Elk jaar worden in de VS zo'n 20 mensen geëxecuteerd. Tegen elke terdoodveroordeling is er veel protest van belangengroepen en mensenrechtenorganisaties, maar de meerderheid van de Amerikanen lijkt nog steeds gewonnen voor de doodstraf.