Eerste volledige steenkoolvrije dag in Groot-Brittannië sinds 1882

Voor het eerst sinds de Industriële Revolutie heeft Groot-Brittannië een hele dag lang elektriciteit gebruikt die niet is geproduceerd met steenkool. Dat meldt netbeheerder State Grid. Eerder was dat al voor enkele uren gebeurd, maar nog nooit een volledige dag.

Vandaag hebben Britten alleen maar elektriciteit verbruikt die is geproduceerd op andere manieren dan met steenkool. Het lijkt triviaal, maar sinds de bouw van de eerste steenkoolcentrale in Londen in 1882 heeft het land nooit nog een volledige dag gedraaid op elektriciteit die niet (deels) door steenkool was geproduceerd.

Volgens monitoringsite Gridwatch hebben de Britten vandaag al zo'n 35.000 GigaWatt aan stroom verbruikt. Ruim de helft daarvan was afkomstig uit gascentrales, zo'n 20 procent uit kernenergie en ruim 9 procent uit windenergie.

Al jaren gaat de consumptie van het zwarte goud in dalende lijn, onder meer omdat andere energiebronnen zoals olie fors goedkoper zijn geworden zodat veel steenkoolcentrales niet langer rendabel zijn. Tegelijk heeft de Britse overheid zich voorgenomen om alle steenkoolcentrales tegen 2025 te sluiten om de uitstoot van CO2 te verminderen.