Franse parket: "Dader aanslag Parijs geïdentificeerd als Karim Cheurfi"

De dader van de aanslag op de Champs-Elysées gisterenavond is geïdentificeerd als Karim Cheurfi. Naast zijn lichaam werd een handgeschreven briefje gevonden waarin steun betuigd wordt aan terreurgroep IS en in zijn auto lag een adressenlijst van politiediensten. Hij werd al verschillende keren veroordeeld, maar vertoonde voordien geen tekenen van radicalisering.

De Parijse procureur François Molins gaf op een persconferentie een laatste stand van zaken in het onderzoek naar de aanslag van gisteravond in Parijs. De procureur begon zijn persconferentie met een eerbetoon aan de doodgeschoten agent. "Een paar dagen geleden stonden we hier nog trots dat we een aanslag konden vermijden in Marseille. Vandaag stemt tot nederigheid. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is er toch een nieuwe terroristische aanslag kunnen gebeuren." Molins sprak zijn steun uit aan de nabestaanden.

Daarna gaf hij een reconstructie van de gebeurtenissen gisterenavond. De dader, die geïdentificeerd werd als Karim Cheurfi aan de hand van identiteitspapieren en vingerafdrukken, is gisteren om iets voor 21 uur aangekomen op de Champs-Elysées, waarna hij het vuur geopend heeft op een aantal politieagenten. 

Een agent kreeg daarbij twee kogels in het hoofd en stierf aan zijn verwondingen. Een andere agent raakte zwaargewond en een derde lichtgewond. Ook een toerist die toevallig in de buurt was raakte lichtgewond. Cheurfi zelf werd na de aanslag doodgeschoten door de politie.

(lees verder onder de video)

Herbekijk de integrale persconferentie (in Frans):

In heel korte tijd geradicaliseerd

Naast het lichaam van de 39-jarige Cheurfi werd een papier gevonden waarin hij zijn steun betuigt aan terreurgroep IS en ook een adressenlijst van verschillende politiediensten. Dat zou erop kunnen wijzen dat de dader ook daar iets van plan was. In zijn auto werden nog wapens en een koran aangetroffen. Bij een huiszoeking werd ook zijn gsm in beslag genomen. Drie mensen uit zijn omgeving werden opgepakt. 

Cheurfi zelf bleek een zwaar gerechtelijk verleden te hebben. Hij was al vier keer veroordeeld, onder meer voor een moordpoging op een politieagent. In de meer dan 15 jaar die hij in de gevangenis doorgebracht heeft, vertoonde de dader nooit tekenen van radicalisering. Hij had - in tegenstelling tot een aantal berichten in de media - ook geen "Fiche S" (een fiche waarop in Frankrijk aangeduid wordt of iemand geradicaliseerd is, nvdr.).

Op 23 februari 2017 werd Cheurfi nog opgepakt en tijdens een huiszoeking werden jachtmessen, maskers en een GoPro-camera gevonden, maar dat bleek onvoldoende bewijs om hem aan te houden. Op dat ogenblik werd er ook nog geen link naar IS gevonden. Pas op 9 maart dit jaar werd een onderzoek naar terrorisme geopend naar hem, maar de aanleiding hiervoor is niet duidelijk. Hij zou dus in korte tijd geradicaliseerd zijn. 

Herbekijk de analyse van justitiespecialist Philip Heymans: