Geens: "Geen enkel vermoeden van wie Abu Yusuf al-Belgiki zou kunnen zijn"

De inlichtingendiensten in ons land hebben op dit moment geen enkel idee van wie Abu Yusuf al-Belgiki zou kunnen zijn. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in "Terzake". De naam werd gisterenavond genoemd toen IS de aanslag in Parijs opeiste, maar veel duidelijkheid is er nog niet.

Grote verwarring gisterenavond over de identiteit van de dader van de aanslag in Parijs. Vrij snel na de feiten kwam de naam van de Antwerpse man Youssouf El Osri naar boven in de Franse media, maar die bleek er uiteindelijk niets mee te maken te hebben. Oorzaak? De politie voerde gisteren een huiszoeking uit in de woning van de man en vond daar wapens en bivakmutsen. Op zijn computer zou de man ook gezocht hebben naar reizen naar Parijs met de Thalys. De informatie werd doorgespeeld naar Parijs en klaarblijkelijk gelekt in de Franse pers. 

Beroepsgeheim

Hoe dat kon gebeuren, is momenteel nog niet duidelijk. "Als ik het wist, zou ik het niet zeggen, maar ik weet het momenteel niet", zegt minister Geens in de studio van "Terzake". "Ik zie hierin vooral het bewijs dat onze diensten goed werk hebben geleverd. De informatie is doorgespeeld en ook goed geregistreerd in Parijs. Dat is belangrijker dan het lek en de verwarring die is ontstaan."

"Dit voorval wijst erop dat er zeer zorgvuldig moet worden omgegaan met gerechtelijke bronnen, iets wat niet altijd gebeurt. Daarmee verwijs ik niet alleen naar de pers, maar ook naar insiders, al wil ik niemand met de steen werpen. Sowieso gaan we de straffen op het schenden van het beroepsgeheim wel verhogen. Maar niets zegt dat het lek ook komt van iemand die gebonden was door het beroepsgeheim."

Yusuf al-Belgiki?

De verwarring gisterenavond was bovendien helemaal compleet toen terreurgroep IS in zijn opeising het had over de strijder Abu Yusuf al-Belgiki. Vrij vertaald: Yusuf uit België. Er zijn twee opties. Ofwel heeft IS zich vergist en baseerde de terreurgroep zich op de berichten die verschenen over Youssouf El Osri. In de andere piste is Abu Yusuf al-Belgiki toch iemand helemaal anders en dat zou wel onrustwekkend kunnen zijn. De inlichtingendiensten in ons land nemen het alleszins serieus en zoeken uit om wie het eventueel kan gaan. 

"Vanochtend lag er op mijn kabinet al een hele lijst van mensen die eventueel kunnen worden gekoppeld aan die naam", zegt Geens. "Maar we weten op dit moment niet wie het zou kunnen zijn. We hebben zelfs geen duidelijk vermoeden. Onze diensten zoeken verder naar wie er mogelijks bedoeld kan zijn."

Copycats

Hoe dan ook zijn er volgens de krant De Tijd zo'n acht Syriëstrijders die aan de naam kunnen worden gekoppeld, maar daar gaat de minister niet op in. "Op dit moment staan er 640 mensen in onze OCAD-databank. Twintig daarvan zijn homegrown terroristen, mensen die hier zijn gebleven. 280 verblijven er in Syrië. We kijken daar nauwlettend op toe."

"De afgelopen tijd zien we in Europa echter meer en meer copycats", besluit Geens. "Deze man was geen echte geradicaliseerde, als ik de Franse procureur goed heb begrepen. Hij wilde vooral wraak nemen op de politie, maar er valt dan een briefje van IS uit zijn zak. Dat is toch allemaal heel vreemd. Dit fenomeen heeft niet enkel nog te maken met Syriëstrijders."